13.8 C
Tešanj
Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Perete suđe spužvicom? Nakon što pročitate ovo vjerovatno više nećete

Ako suđe perete ručno umjesto u perilici, velika je vjerojatnost da je vaš alat za uklanjanje ostataka hrane s tanjura dobra staromodna spužva, spužvasta krpa popularno zvana trulex, ili četka.

Ali jeste li znali da pomoću spužve možete razmazati još više bakterija po posuđu, čak i kada vam se čini da je čisto?

Jedno pranje i baciti u koš

To je tvrdnja jednog istraživača, koji kaže da svatko tko još uvijek koristi spužvu za pranje suđa mora je odmah baciti u kantu za smeće.

Trond Møretrø, znanstvenik na norveškom Institutu za istraživanje hrane, govorio je za CNN o predmetu za čišćenje i rekao da su salmonela i druge bakterije sklone rastu u spužvi jer ako spužvu koristite svaki dan, vrlo je rijetko da će ikada biti potpuno suha.

Savršeni inkubator za salmoneluKao rezultat toga, vlažni uvjeti u spužvi savršeno su mjesto za rast bakterija i dok većina nije štetna za ljude, korištenje spužve može povećati širenje salmonele, od koje se možete razboljeti, piše Mirror.

“Jedna spužva može sadržavati veći broj bakterija nego što ima ljudi na Zemlji. Spužva je vlažna i nakuplja ostatke hrane koji su također hrana za bakterije, što dovodi do brzog rasta bakterija”, rekao je.

Četka je spas

Znanstvenik je također dodao da čišćenje vaše spužve ne čini veliku razliku, a jedini način da osigurate potpunu higijenu dok koristite spužvu je da je mijenjate svaki dan – što je skupo i loše za okoliš.

Prema tom znanstveniku, najbolja stvar koju možete upotrijebiti za micanje ostataka tvrdokorne hrane je četka za ribanje. Čekinje se suše dovoljno brzo da brzo ubiju sve bakterije, a četka ima i ručku koja drži ruke podalje od izravnog kontakta s neugodnim bakterijama, prenosi Bosna Info. 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti