20.8 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

„Pet dana volontiranja 2016“

Međunarodni dan volontera, koji se tradicionalno obilježava 5. decembra, Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je ove godine sprovela kroz projekat pod simboličnim nazivom „Pet dana volontiranja 2016“. Volonterizam svojih članova je osmislila kroz petodnevni set aktivnosti, čime bi srednjoškolci dali što veći doprinos školi, lokalnoj zajednici, i svom gradu, uopće.

Kao jedan od 57 timova iz srednjih škola sa područja cijele BiH, Lokalni tim Tešanj je od prvog dana decembra započeo sa realizacijom zacrtanih planova. Za prvi dan volonterizma, planirano je postavljanje kartonskih kutija u holovima škola, u koje bi učenici odlagali plastične flaše i čepove.

Tešanj u takvim aktivnostima ima već sedmogodišnju praksu, (organizovan odvoz i otkup PET-ambalaže u svim osnovnim i srednjim školama) tako da je ovo bio lak zadatak za naše srednjoškolce. Drugi dan, odlučili su se za čišćenje školskog dvorišta. Tu je svoj doprinos dala Mješovita srednja škola, čiji rad i rezultate istog možete vidjeti na slikama u prilogu.

Treći dan, subota, 03.12., je „neradna“ za većinu, ali ne i za naše volontere, koji su željeli slobodno vrijeme od školskih obaveza upotpuniti sa crtanjem, i izradom jedne lijepe slike, koja će biti poklon školi, čiji zid u holu će krasiti, i vjerujemo, uljepšavati njen enterijer. Četvrtog dana, nedjelja, 04.12., aktivisti su se okupili na našoj ljepotici, tešanjskoj Gradini, gdje su analizirali i rezimirali prethodna 3 dana, izrazili zadovoljstvo urađenim, ali poseban akcenat stavili na završne aktivnosti za sutrašnji Dan volontera, 5.12. Taj dan smo dali slobodu volonterima da sami nađu gdje će taj dan dati svoj najveći doprinos.

Neki su dan proveli sa mališanima u vrtiću, neki pomažući u trgovini, neki mijenjajući, ili ispomažući osoblje škole, a neki u uljepšavanju školskog dvorišta. Najbitnije je da je svaki dan naših aktivnosti bio popraćen izuzetnim zalaganjem naših članova, a i odobravanjem ostalih učenika i radnika škola. Ovim smo ponovo dokazali da naša sredina može računati na nas, i da smo spremni i za veće izazove i zadatke koji se postave pred nas.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti