18.3 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Peta obljetnica uspješnog rada knjižnice

Peta obljetnica uspješnog rada javne ustanove Opća knjižnica Usora obilježena je 28. studenog 2011. godine u dvorani Župnog dvora u Sivši, kao dobro osmišljeni kulturni događaj koji su svojom nazočnošću i sudjelovanjem uveličale uzvanice iz političkog i kulturnog života: premijer Zeničko-dobojske županije Fikret Plevljak sa ministricom obrazovanja, kulture i sporta Bernadetom Galijašević i ministrom prostornog uređenja, prometa i komunikacija Rifatom Seferović, te zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Senad Subašić iz Jelaha.

Na svečanosti su bili dragi i cijenjeni gosti iz kulturnog miljea: direktorica JU Narodna i univerzitetska biblioteka “Dervis Susic” Tuzla i članica Upravnog odbora Fondacije za bibliotečku dječlatnost Enisa Zulić, Nina Salkić (direktorica) iz JU Opća biblioteka Maglaj, predsjedik Fondacije za bibliotečku djelatnost, Miro Petrović – koji je i pjesnik i urednik lista „Cvitak“, predsjednik Udruženja biblioteka Ze-do županije, Esmir Bašić, predstavnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Sarajevo, predstavnik hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) gosp Mirko Kratofil, predstavnici Hrvatske književne revije “Marulić” Tvrtko Klarić, urednik revije i Petar Grgec, ravnatelj, pjesnici / književnici Franjo Bratić, Ivica Budulica ‘Strikan’, Dragan Mučibabić, Bajruzin Hajro Planjac, te načelnik općine Usora Anto Čičak sa pomoćnikom Antom Bonić, članovi UO knjižnice Kata Komušanac i predsjednica UO Suzana Ćosić, a župnik fra Petar Andrijanić kao domaćin ustupio je ugodan i prikladan prostor za svečanost zajedno sa svećenicima i mnogim drugim.

Svima im hvala što su svojim sudjelovanjem obogatli ovaj mali, ali značajan jubilej naše knjižnice U radnom dijelu svečanog skupa ravnateljica JU Opća knjižnica Usora Daliborka Matošević putem prigodne prezentacije upoznala je nazočne o razvojnom putu i aktivnostima ove JU od njenog osnutka 36. prosina 2006. godine, nakon čega je slijedio organizacijski ustroj i kadrovska popuna knjižnice, rješavanja statusa u okviru županijskog ministarstva, nabava nužne opreme, knjižnog fonda i stručna obrda istog, tako da knjižnica danas broji 14.600 naslova od čega je preko 13.000 naslova darovano od mnogobrojnih darovatelja. Ravnateljica Matošević svima je uputila izraze velike zahvalnosti.

Pored bibliotečkog rada knjižnica je poduzimala i mnogobrojne obrazovno-edukacijske radionice i igraonice kako bi mladim čitateljima približila svijet i vrijednosti knjige. Bilo je govora i o potrebama i planovima kako bi se ova za zajednicu zanačajna ustanova i djelatnost i dalje unapređivala.

Gospođa Nina Salkić (direktorica) iz JU Opća biblioteka Maglaj održala je nadahnutu prezentaciju o kulturnom blagu koja pripada starim i rijetkim knjigama, te o liku i djelu Ivana fra Frane Jukić koji je pohodio Sivšu davne 1842. godine, pored pastoralnih obveza i radi ustrojstva, čega drugog nego knjižnice. Mirko Kratofil imao je značajno izlaganje na temu „značaj knjižnice za društvo u kojem živimo“, a gospoda Klarić i Grgec predstavili su hrvatsko književno društvo sv, Jeronima i HKR „Marulić“.

Lijep glazbeni nastup imala je Francika Džido, učenica O.Š. Ivan Fra Frane Jukić, a njeni školski drugovi, korisnici knjižnice, pripremili su prigodnu predstavu pod nazivom „Ivan u knjižnici“.

Bila je ovo i prigoda za iskazivanje zahvalnosti svima koji su dali značajan doprinos utemeljenju i razvoju ove knjižnice. Dodijeljene su tako i prigodne nagrade najboljim čitateljima i Zahvalnice svima onima koji su svojom suradnjom sa kulturom i bibliotečkom djelatnošću u Usori zaslužili da budu istaknuti, te da im se na ovaj način zahvali.

Nije neskromno reći – bio je to odista lijep kulturni događaj, ravnateljica Daliborka Matošević, djelatnice Opće knjižnice Usora i Upravni odbor zaslužuju iskrene čestitke.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti