32 C
Tešanj
Utorak, 16 Jula, 2024

Planinarski savez FBiH dobio 16 vodiča

Planinarski Savez Federacije BiH (PS FBiH) obogatio je svoj vodički kadar s 16 novih planinarskih vodiča A kategorije – ljetne ture. Ova postignuća rezultat su uspješno položenih ispita i praktičnih provjera koje su kandidati prošli u terenskim uslovima.

Kandidati su prolazili kroz različite faze selekcije, uključujući pismeni dio ispita, pojedinačne praktične provjere u stvarnim planinskim uslovima, te procjene njihovih sposobnosti za ekipno i zajedničko djelovanje. Ovo je ključno kako bi novi vodiči mogli preuzeti odgovornost za vođenje u planinama.

Povjerenstvo za ispit PS FBiH izdalo je pozitivnu ocjenu za svih 16 novih vodiča. Oni će sada nastaviti s aktivnostima, djelovanjem i napredovanjem u svojim matičnim planinarskim društvima/klubovima, s fokusom na poboljšanje sigurnosti i uslova boravka ljubitelja prirode u planinama.

Predsjednik Povjerenstva za planinarske vodiče PS FBiH, Husein Šabić, izrazio je zahvalnost svim planinarskim društvima/klubovima koji su prepoznali važnost edukacije i osposobljavanja vodičkog kadra, naglašavajući ulogu planinarskog vodiča u planinama.

Novi vodiči dolaze iz 12 društava/klubova s područja Federacije BiH, uključujući članove PSD Zlatni ljiljan Sarajevo, PD Prenj Glogošnica 1979 Glogošnica, PD Skakavac Nahorevo, EPD Treskavička jezera Trnovo, PD Visočica Visoko, PD Klek Goražde, PD Konjuh Tuzla, PD Pogorelica Kiseljak, PS Neretvica – Sin Neretvica, PD Trebević Sarajevo, STK Sarajevo – planinarska sekcija i PD Tajan – Lisac Zenica.

Ispit za planinarske vodiče A kategorije – ljetne ture održan je na području planine Visočica, s PD Planine iz Sarajeva kao domaćinom, u Planinarskom domu PD Vrela na Tušilima.

Ovim imenovanjem, PS FBiH jača svoj vodički tim i doprinosi očuvanju sigurnosti na planinskim stazama Federacije BiH, piše Crna hronika.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti