8.4 C
Tešanj
Petak, 31 Marta, 2023
spot_img

Planjac: Samo ono što je napisano negdje, ostaje da svjedoči jednom vremenu i jednom narodu

Ukoliko bismo se držali ove izreke, prirodno se nameće pitanje kako je onda biti u bh. društvu, uzmemo li u obzir sveobuhvatnu studiju Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung, u kojoj se navodi da petina mladih u BiH nikada nije pročitala knjigu.

Stariji su sve više zainteresovani za vijesti i serije, mladi za internet, neki kažu kako nemaju vremena, a neki ipak kako nemaju novca.

Svjesni važnosti čitanja i pisanja knjiga, dajući prednost bh. autorima, domaća kompanija ‘Planjax komerc’ iz Tešnja, privela je kraju raspisani konkurs za najbolju knjigu za djecu u Bosni i Hercegovini.

Svjesni smo važnosti čitanja, obrazovanja i pisanja, samo ono što je napisano negdje, ostaje da svjedoči jednom vremenu i jednom narodu. Konkurs za najbolju knjigu za djecu raspisali smo, kako bismo potaknuli građane da više čitaju, ali i više pišu. Kroz 35 godina rada brojnim projektima smo pokazali da smo društveno odgovorna kompanija. Posebnu važnost dajemo kulturi i obrazovanju najmlađih stanovnika BiH – kazao je Mirza Planjac, direktor ‘Planjax komerca’.

Na raspisani konkurs za najbolju knjigu za djecu u Bosni i Hercegovini pristiglo je devet rukopisa od autora: Namika Halilovića iz Kladnja, Elvira Halilovića iz Vogošće, Samije Avdagić iz Sarajeva, Anise Pašić iz Švedske, Šefika Daupovića iz Sarajeva, Šime Ešića iz Tuzle, Sanele Milak iz Sarajeva, Jagode Iličić iz Tuzle i Adnadina Jašarevića iz Zenice.

Nakon što je izvršeno selektiranje prof. dr. Mirzana Pašić-Kodrić odlučila se da Planjaxovu nagradu za najbolju knjigu za djecu u BiH za 2022 “Dječiji osmijeh” vrijednu 5.000 KM, medalju i ime i prezime laureata uklesano u kamenu stijenu u Pjesničkom parku u poslovno-obrazovnom kompleksu PLANJAX GROUP dodijeli autoru knjige „Pustolovine Žirka Nemirka“ Šimi Ešiću.

„Pustolovine Žirka Nemirka“ Šime Ešića žanrovski je izrazito neobična i inovativna zbirka kratkih priča prstenaste kompozicije koja po svom lajtmotivu – avanturama glavnog lika, tj. nestašnog žira Žirka Nemirka – pomalo podsjeća na avanturistički dječiji roman. U deset kratkih, ali urnebesno interesantnih priča u nastavcima, od prve „Žirko polazi u svijet“ do posljednje „Šeširić je pronađen“, knjiga predstavlja uzbudljivu priču o temeljnim i očekivanim izazovima odrastanja, ali i o posve neplaniranim i iznenadnim životnim izazovima također – Pašić-Kodrić.

Iz Planjax Group navode da će nastaviti sa društveno odgovornim projektima, poput nagrada za najbolje knjige, ali i sada već tradicionalnom podjelom knjiga svim školarcima, odlikašima u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Hayat

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,546FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti