20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Pljušte novčane kazne strankama: Treba li im zabraniti učešće na izborima?

Centralna izborna komisija (CIK) BiH izrekla je novčanu kaznu SNSD-u u iznosu od 4.500 maraka zbog zloupotrebe djece u političke svrhe, po prijavi PDP-a.

Zbog preuranjene izborne kampanje, koju je prijavio Transparency International, kažnjena je Ujedinjena Srpska sa tri hiljade maraka. Ovo je nastavak kažnjavanja političkih stranaka zbog nedozvoljene kampanje prije zvanične izborne kampanje za lokalne izbore, koja počinje 6. septembra, javlja BHRT.

Veliki broj novčanih kazni

Pljušte novčane kazne CIK-a za preuranjenu izbornu kampanju, uglavnom na društvenim mrežama. Prvi put i za zloupotrebu djece u političke svrhe.

Do sada su kažnjeni SNSD – dva puta, po jedanput DNS, HNP, Ujedinjena Srpska, Narod i pravda, Naša stranka. Izrečene kazne su od 3.000 do 4.500 maraka. Pokrenut je postupak protiv stranke Rame Isaka Naša snaga, zbog objavljivanja promotivnog video spota.

Prema Pravilniku CIK-a, političkim subjektima je od raspisivanja izbora do početka zvanične izborne kampanje zabranjeno vođenje kampanje i plaćeno političko oglašavanje u medijima i na društvenim mrežama.

-Osim ovih sankcija preostaju i najrigoroznije a to su uklanjanje imena kandidata ili poništenje ovjere političkih stranaka odnosno koalicija odnosno liste nezavisnih kandidata, kazala je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a.

-Estradizacija političke scene u BiH čak ima elemente širenja netačnih informacija koji ugrožavaju integritet izbornog procesa nešto što je apsolutno kažnjivo, dodaje Željko Bakalar, član CIK-a.

Proširena pravila ponašanja

Nekoliko prijava CIK-u zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe javnih resursa podnio je i Transparency International. Od jula njihovi posmatrači kreću i u terenski monitoring po izbornim jedinicama sa fokusom na ponašanje funkcionera i korištenja javnih resursa u izborne svrhe.

-Sada su proširena pravila ponašanja u smislu zloupotrebe javnih resursa. Ranije smo imali usko definisana pravila koja su podrazumijevala zloupotrebu službenih vozila prostorija institucija, službeno obraćanje funkcionera u javnom prostoru na javnom događaju, a sad je to djelimično prošireno i na davanja iz budžeta na subvencije, tvrdi Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency International BiH.

Politička analitičarka Rubina Čengić smatra da će izborna kampanja biti bazirana na optužbama drugih, umjesto na predstavljenju jasnih ciljeva u lokalnim zajednicama.

-Kandidati misle da društvene mreže nisu dio javnog prostora, da su one nevidljive i neuhvatljive, a Meta kao vlasnik društvenih mreža je otvorila sve moguće baze podataka. Sa vrlo malo truda je moguće vidjeti ko je platio i koliko novca za reklamu i u kojem vremenskom periodu, kaže politička analitičarka Rubina Čengić.

Potrebne oštrije novčane kazne

U Koaliciji “Pod lupom” zalažu se za oštrije novčane kazne. Najdjelotvornije bi bilo, kažu, da se za ponovljene prekršaje poništi ovjera učešća na lokalnim izborima.

-Po mom mišljenju one moraju biti drastičnije. Minimalno 10.000 do 50.000 -100.000 maraka i to bi preventivno djelovalo, poručuje Vehid Šehić iz Koalicije “Pod lupom”.

Novčane kazne koje CIK može izreći političkim strankama su od 3.000 do 30.000 maraka, a za kandidate na izborima od 3.000 do 15.000 maraka. Za gruba kršenja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine sagovornici očekuju od CIK-a izricanje još većih novčanih kazni, ali i zabranu učešća na izborima.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

Najnovije vijesti