14.2 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Po prvi put u BIH škola spirometrije u Tešnju

U Općoj bolnici Tešanj danas se održava škola za medicinsko osoblje iz oblasti spirometrije. Metoda spirometrije se koristi za ispitivanje ventilacijske funkcije pluća, odnosno ispitivanje nekih statičkih i dinamičkih plućnih volumena i kapaciteta.

Mirjana Jovanćević Drvenica, sa Instituta za plućne bolesti iz Sremske Kamenice, ističe da je namjena ove škole obuka što većeg broj polaznika odnosno medicinskog osoblja. Prema njenim riječima polaznici uče kako pravilno izvesti spirometriju, jer u suštini spirometrija je ključna za dijagnostiku opstruktivnih bolesti pluća.

Evropska škole spirometrije je organizovana pod okriljem Evropskog respiratornog udruženja za doktore iz BiH, Srbije i Slovenije a u saradnji sa Institutom za plućne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice i Opće bolnice Tešanj.

Polaznici imaju priliku da usavrše jednu od najpopularnijih metoda dijagnosticiranja u pulmologiji, ali i dobiju diplomu Evropskog respiratornog udruženja. Ona predstavlja prvu školu takve vrste u Bosni i Hercegovini pa i šire.

Vladimir Žugić, načelnik Službe funkcionalne dijagnostike na KC Srbije u Beogradu kaže da obuka kadra za ovaj način dijagnosticiranja je veoma značajna iz razloga što su hronične opstruktivne plućne bolesti i asthma u značajnom porastu u ovom dijelu svijeta, kao i svugdje u Evropi.

Kako su istakli naši sugovornici infektivne plućne bolesti su u blagom opadanju dok sve veći broj oboljelih se susreće sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća, te je jako bitno imati stručno osposobljen kadar koji će pravilno moći dijagnosticirati problem te pomoći pacijentu.

Direktor Opće bolnice Tešanj doc.dr. Rifat Sejdinović ističe da održavanje ove škole u Tešnju je zapravo rezultat prethodnih godina rada i suradnje sa Klinikom Golnik, sa Institutom Kamenica, sa Klinikom za plućne bolesti Beograd, Jordanovac u Zagrebu, sa Splitom i mnogim drugim, te kaže: “54 su polaznika, iz više zemalja ove regije što je nama posebna odgovornost i posebno zadovoljstvo, jer možemo ugostiti u ovoj bolnici i u našem gradu vrhunske evropske stručnjake iz oblasti respiratorne medicine.”

Stručna predavanja su održali eminentni stručnjaci da područja Slovenije, Srbije i naše zemlje odnosno: Matjaž Fležar, Mirjana Jovanćević Drvenica, Besim Prnjavorac, Rifat Sejdinović, Belkisa Hasanić, Edin Jusufović, Sanja Hromiš, Jusuf Mehić, Vladimir Žugić.

Evropska škola spirometrije ima zavidnu tradiciju u zemljama EU, a dobijanje diplome našim doktorima omogućava ravnopravni status u odnosu na kolege iz evropskih zemalja. Nakon dobijanja diploma svi polaznici škole će biti zavedeni u bazi podataka Evropskog respiratornog udruženja, i mogu nastaviti svoje dalje usavršavanje.

Rifa Vilašević/Radio ZOS

Povezane vijesti

Najnovije vijesti