27.5 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

POBJEDA Tešanj jos jedan od uspjeha Tesanjske privrede

Nakon više od 23 godina pauze koja je nastala zbog rata u BiH, fabrika pumpi i prečistača “Pobjeda Tešanj” ponovo je postala direktni partner poznatoj kompaniji “Mercedes”

Prve isporuke dijelova za motore u kamionima i autobusima, prema ugovoru potpisanom krajem prošle godine, očekuju se u aprilu 2016.

Proizvodi iz ove fabrike su i poslije rata u BiH korišteni u “Mercedesu”, ali preko posredničke firme, dok je prva ugradnja krajnji domet proizvođača autodijelova. Tešanjska fabrika je, inače, u bivšoj Jugoslaviji bila prva koja je imala direktne isporuke za njemačkog proizvođača vozila.

– Ta saradnja je počela 70-ih godina. Inače, mi smo 50% svoje proizvodnje plasirali van bivše Jugoslavije, 50% u Jugoslaviji. Raspadom svih tih tržišta u ratu i ratnim dejstvima prve ugradnje su prekinute. Htjeli ili ne htjeli, to je takav vid proizvodnje da smo mi postali nestabilno područje iz kojeg se nijedna prva ugradnja nije mogla snabdijevati i mi smo morali, dogovorno, prekinuti te isporuke – kaže Kasim Kotorić, izvršni direktor proizvodnje.

Potpisivanje ugovora o novim direktnim isporukama nije bila tek puka formalnost.

– Potpisom ovi pretpristupnih sporazuma, Bosna i Hercegovina više nije na C listi. Ona je malo odskočila u rejtingu tako da sad te firme mogu normalno raditi i surađivati sa firmama iz BiH, a te firme, između ostalog i mi, moramo zadovoljiti neke uslove da bismo imali snabdijevanje prve ugradnje – dodaje Kotorić.

Prije preuzimanja ugovornih obaveza o isporukama pumpi za “Mercedes”-ove motore, bez i najmanje greške i na vrijeme, u tešanjskoj fabrici morali su biti ispunjeni i drugi uslovi, o kojima govori.

– Oni kad su došli, prvo su gledali čistoću, urednost, maltene od parkinga, pa onda tek gledali jesu li radnici obučeni kako treba, da li imaju zaštitnu opremu, i onda su došli do onoga što se zove kontrolisanje kvaliteta naše proizvodnje i samim tim i proizvoda – kaže Šefket Turalić, menadžer kvaliteta.

Devedeset i pet posto proizvoda iz pogona ove fabrike prodaje se u inostranstvu.

indikator.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti