25.8 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Pobjeda u 3 mjeseca izgubila pola miliona maraka

 

Naši privrednici već uvelike osjećaju posljedice zbog globalne pandemije koronavirusa te traže hitne mjere vlasti. Pobjeda Tešanj je fabrika koja ima 66 godina tradcije u proizvodnji pumpi i prečistača za autoindustriju, zapošljava 280 radnika, a epidemija koronavirusa za njih predstavlja težak izazov.

Nije to problem samo za pobjedu, već i za cijelu našu poslovnu zajednicu, državu, cijeli svijet, kaže na početku razgovora za Klix.ba Kasim Kotorić, savjetnik direktora Pobjede i predsjednik udurženja metalne i elektro industrije pri Privrednoj komori FBiH.

“Granice se zatvaraju te imamo problema s transportom robe. Druga priča su otkazi narudžbi jer smo mi orijentisani ka izvozu. Autoindustrija širom svijeta je u zastoju zbog koronavirusa, ali i drugih problema. Konkretno, mi smo imali otkaza narudžbi od početka godine u iznosu od 500 hiljada KM”, kaže Kotorić.

Kao iskusan privrednik Kotorić sugerira kako su u najvećem problemu trenutno turizam, ugostiteljstvo i saobraćaj, kao i neke proizvodne grane koje su orijentisane na Italiju – fabrike obuće, namještaja…

“Mi ćemo sigurno morati poduzeti određene mjere, ali i firme i poslodavci i radnici imaju isti problem. Moramo naći zajedničko rješenje, a ono nije otpuštanje radnika. Radnici svima nama trebaju. Trebaju nam mjere na nivou države”, izjavio je.

Kotorić kaže da firmama probleme prave i mjere raznih država koje ograničavaju transport kamiona te smještaju vozače u karantin. Problem poslodavcima su i zatvaranja vrtića, jer dodatno opterećujue radnike.

“Ne treba vući ishitrene poteze, pa onda kasnije ne znati šta s tim”, zaključuje Kotorić.

 zosradio.ba/klix.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti