14.2 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Počelo suđenje rukovodiocima Famus gradnje 3: Da li je bilo projekta skele?

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je počelo suđenje rukovodiocima firme Famus gradnja 3 iz Tešnja Kemi Karahmetu, direktoru, Miralemu Jahiću, tehničkom direktoru, i rukovodiocu gradilišta Dženanu Hadžemu, te direktoru nadzornog organa Zarka Zijadu Imamoviću.

Protiv njih je Kantonalno tužilaštvo 17. aprila ove godine podiglo optužnicu, kojom ih tereti za izvršenje teškog krivičnog djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, a u vezi sa nepropisnim i nepravilnim izvođenjem građevinskih radova.

Optužnica

Podsjećamo, 28. januara u ulicama Hiseta i Kotromanića u Sarajevu dogodila se teška nesreća u kojoj su smrtno stradali radnici Razim i Enes Halilović, obojica iz Tešnja, dok je Nevzet Halilović teško povrijeđen.

Kako je jučer pročitao tužitelj Igor Dubak, rukovodioci Famus gradnje 3 terete se za niz propusta: Karahmet da je kao direktor izvođača radova propustio izgraditi izvedbeni projekat, te da je na radnom mjestu kao rukovodioca gradilišta angažovao nestručnog i neiskusnog uposlenika Dženana Hadžema. Zatim, propustio je izgraditi plan izgradnje skele koji je morao postojati, s obzirom na to da je riječ o građevinski složenom i zahtjevnom objektu. Kao tehnički direktor, Miralem Jahić se tereti da je postupio neodgovorno, jer je morao znati da je izvedbeni projekt nužan.

”Iako je bio upoznat da se u januaru vršilo betoniranje, nije dolazio na gradilište. A 28. januara je dao suglasnost da Hadžem preuzme gradilište, koji je, kako sam naglasio, bio nestručan”, naglasio je Dubak.

Hadžem se tereti i za neodgovornost i pristanak da bude rukovodilac gradilišta, iako je bio svjestan da nema dovoljno iskustva. On je radio na tim poslovima sa tragično stradalim Enesom Halilovićem. Tužitelj također tvrdi da je on, na temelju istrage, kobnog 28. januara iz neobjašnjivih razloga napustio gradilište. Isto tako, Zijad Imamović, svjestan složenosti gradnje, nije za šest mjeseci, u ime nadzornog tijela, imenovao rukovodioca gradilišta.

– Dakle, nije postojao izvedbeni projekt niti plan stabilnosti skele. S obzirom na to da je u januaru bilo betoniranje, odgovorni su morali procijeniti da je potrebniji strožiji nadzor. Isto tako, o svemu nisu obavještavali Bau-herc d.o.o, investitora, kazao je tužitelj.

Dvojica radnika su stradala nakon što se na njih obrušila skela i oplata sa visine od oko 13 metara. Dio betonske mase pao je i na obližnju saobraćajnicu, te su, kako je naveo tužitelj, bili ugroženi i životi građana.

Tri svjedoka

Advokat trojice optuženih Asim Crnalić kazao je da će odbrana tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka na narednim pretresima pokušati dokazati nevinost branjenika. Sa iznesenim se složio i Imamovićev advokat Kemo Kapur.

– Dokazat ćemo da su radovi izvođeni u skladu sa propisima i da se vodilo računa o zaštiti na radu. Dokazat ćemo i da je postojao projekt skele, ali da se on drugačije zvao – projekt betona, rekao je Crnalić.

Na narednom pretresu, zakazanom za 5. novembar, biće ispitana tri svjedoka, a među njima i vještak građevinske struke.

Oslobođenje.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti