16.3 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

Počinje izgradnja: Turski Cengiz će graditi dionicu autoputa Medakovo-Ozimice dužine 21,3 kilometra

U Žepču je održan sastanak predstavnika ove općine, investitora i korisnika eksproprijacije Autoceste FBiH, izvođača radova Cengiz Insaat As i nadzora Yuksel Proje AS – Trasa d.o.o Joint Venture sa ciljem primopredaje i iskoličenja nekretnina koje su potpuno eksproprirane u svrhu izgradnje autoceste na trasi koridora Vc dionica Medakovo – Ozimice.

Sastanak je održan s ciljem primopredaje i iskoličenja nekretnina koje su potpuno eksproprirane u svrhu izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Medakovo – Ozimice. Predmetne nekretnine nalaze se na području općine Žepče, K.O. Ljubatovići, Goliješnica i Ozimica.

Ovim uvođenjem u posjed nekretnina zvanično počinju radovi na izgradnji autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Medakovo-Ozimice ukupne dužine 21,3 kilometara. Ova dionica će se raditi na području tri općine Žepče, Maglaj i Tešanj i rok za izvođenje radova je 30 mjeseci, saopćeno je iz Općine Žepče.

Na dionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, 15 podvožnjaka i jedan tunel dužine 2.200 metara, a zajedno sa dionicom Putnikovo Brdo – Medakovo čija je izgradnja počela u novembru prošle godine, činit će funkcionalnu prometnu cjelinu. Ukupna dužina mostova iznosi 1.367 metara, od kojih će najduži imati 371 metar.

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine i kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S potpisali su 9. marta u Mostaru ugovor o izvođenju radova na dionici autoceste na Koridoru Vc Medakovo – Ozimice, dužine 21,3 kilometar.

Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Asim Cengiz, član Uprave Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S., te Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija i Evren Utku Gok, projekt menadžer turske kompanije.

Evropska investicijska banka (EIB) dala je saglasnost na prijedlog odluke o odabiru izvođača radova. Kako su ranije saopćili iz JP Autoceste FBiH, kompanija Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. izabrana je kao tehnički prihvatljiv i ekonomski najpovoljniji izvođač.

– Ovo je najveći investicijski ugovor potpisan u posljednjih 30 godina u Bosni i Hercegovini. Današnjim potpisivanjem ugovora za izgradnju dionice Medakovo – Ozimice pokazali smo da se može promjeniti raniji pristup ugovaranja za kratke dionice – rekao je Voloder.

Od tri ponude u postupku pregleda i ocjene odabrana je tehnički prihvatljiva i ekonomski najpovoljnija ponuda kompanije Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S s cijenom ponude bez PDV-a u iznosu 361.753.355 eura.

Predstavnik turskog izvođača Asim Cengiz rekao je kako je ovaj projekat nastavak uspješne saradnje između JP Autoceste FBiH i ove firme.

Izvor: Faktor

Povezane vijesti

Najnovije vijesti