2.7 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Podignuta optužnica protiv 19-godišnjaka iz Tešnja zbog pridruživanja ISIL-u

Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dž. A. (1997) iz Tešnja, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, zajedno sa svojom porodicom, krajem 2013. godine otputovao na područje Republike Turske sa namjerom da se prebaci na područje Sirije i Iraka i pridruži paravojnim struktuama tzv. Islamske države i sudjeluje u oružanim sukobima na tom području.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je pristupio oružanim formacijama ISIL-a, gdje je kao pripadnik terorističke grupe sudjelovao u oružanim sukobima na području Sirije, sve do mjeseca jula 2016. godine, kada je napustio područje Sirije.

Tokom provođenja istrage, Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije prikupile su dokaze o boravku optuženog u strukturama ISIL-a na području Sirije.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i počinio kazneno djelo – organiziranje terorističke grupe.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom, naročito u segmentu procesuiranja državljana BiH koji sudjeluju na stranim ratištima Sirije i Iraka, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti