1.8 C
Tešanj
Utorak, 5 Decembra, 2023

Podignuta optužnica protiv navijača Sarajeva koji su pravili nerede u Kaloševiću

Dana 05.09.2016. godine, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona je od strane Policijske stanice Tešanj dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv:

– nepoznatog izvršioca ili više njih, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Krađa“ iz člana 286. Krivičnog zakona FBiH, te lica

– H.J., rođenog 1973. godine, iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Prikrivanje” iz člana 300., a u vezi sa članom 286. KZ FBiH, i

– K.DŽ., rođenog 1995. godine, iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Izazivanje opće opasnosti” iz člana 323., stav 3. KZ FBiH.

Kako je utvrđeno poduzetim mjerama i radnjama od strane policijskih službenika, dana 02.04.2016. godine, oko 22,10 sati, u mjestu Kalošević, općina Tešanj, grupa nepoznatih lica koja se prevozila u organizovanoj koloni vozila, zaustavila se na benzinskoj pumpi “Meva Komerc”, te su tom prilikom, iskoristivši nepažnju radnika benzinske pumpe, iz unutrašnjosti iste otuđili određenu količinu raznih prodajnih artikala u vrijednosti od 245,15 KM.

Također, prilikom udaljavanja vozila u pravcu Zenice, iz jednog vozila je na prostor benzinske pumpe izbačeno zapaljeno pirotehničko sredstvo-baklja, čime su u opasnost dovedeni životi velikog broja lica koja su se u tom momentu nalazila na navedenom prostoru, te je bila ugrožena i imovina benzinske pumpe.

O svemu navedenom su obaviještene policijske patrole na terenu, kao i druge policijske stanice kako bi poduzele odgovarajuće mjere i radnje na svom području, te brzo i adekvatno reagovale sa ciljem lociranja spornih vozila i lica, a kao rezultat poduzetih aktivnosti, istog dana, u 22,30 sati, u mjestu Brankovići, općina Žepče, policijski službenici su zaustavili kombi vozilo marke “Volkswagen”, registarskih oznaka J29-T-445, kojim je upravljalo lice H.J.

Prilikom pregleda vozila, u istom su pronađeni predmeti za koje je utvrđeno da su otuđeni sa benzinske pumpe, a radilo se o određenoj količini pašteta i čokolada. Budući da se navedeni vozač nije izjasnio kojem od lica koje je prevozio u vozilu pripadaju navedeni predmeti, na taj način je, prikrivajući počinioca, i sam počinio krivično djelo.

Poduzetim aktivnostima policijskih službenika takođe je utvrđeno da je iz navedenog vozila, od strane lica K.Dž., na prostor benzinske pumpe izbačena zapaljena baklja, čime je navedeno lice počinilo krivično djelo za koje je i prijavljeno Tužilaštvu.

Navedena lica su lišena slobode, sprovedena u službene prostorije Policijske stanice Tešanj gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, nakon čega su procesuirana i prijavljena Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog izvršenja navedenih krivičnih djela, dok se nastavljaju aktivnosti policijskih službenika na otkrivanju lica zbog krivičnog djela krađe, izvršenog na gore opisani način.

Povezane vijesti:
Navijači Sarajeva pravili nerede u Kaloševiću

Povezane vijesti

Najnovije vijesti