12 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Poduzetnička zona u Srednjoj Omanjskoj razvojna je šansa Usore

Općinsko vijeće Usora na svojoj 25. sjednici, održanoj u decembru 2014. godine donijelo je odluku o osnivanju Poduzetničke zone u Srednjoj Omanjskoj, kojom će upravljati Općina Usora.

Kako je za Poslovni portal eKapija.ba izjavio općinski načelnik Ilija Nikić, urađena je prva faza, odnosno faza utemeljenja Poduzetničke zone.

“Nakon toga uslijedit će izrada glavnog projekta infrastrukturnog uređenja zone, u okviru kojega će biti i parcelacija unutar zone, tako da će se nakon toga znati konkretno koliko parcela će biti u zoni. Izvjesno je da će se rješavati pitanje prometnica, opskrbe vodom, električnom energijom, komunikacijama i odvodnjom oborinskih i tehnoloških voda”, rekao je Nikić.

Nikić je rekao da se zajedno sa Općinskim vijećem Usora odlučio na ovaj potez kako bi se osigurale poslovne lokacije budućim investitorima, bolje privlačenje investicija i intenzivnije zapošljavanje.

“Razgovori sa potencijalnim investitorima obavljaju se u kontinuitetu, tako da očekujemo da će i ova lokacija odgovarati za realizaciju planova nekih od investitora sa kojima smo kontaktirali i koji će se obratiti u narednom vremenu”, dodao je načelnik Usore.

Naveo je da su za Poduzetničku zonu u Srednjoj Omanjskoj interes iskazali investitori iz sektora prerađivačke industrije, odnosno izvozno orijentirane firme iz metaloprerađivačke djelatnosti.

“Uređenje ove poslovne zone planiramo provesti korištenjem svih raspoloživih izvora financiranja, uključujući dijelom sredstva iz općinskog proračuna i većim dijelom sredstava potpore Ministarstva za gospodarstvo ZDK, Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta, te federalnog i kantonalnog Fonda zaštite okoliša”, rekao je Nikić.

Napomenuo je da će se o cijeni zemljišta izjašnjavati Općinsko vijeće kod dodjele zemljišta na korištenje, ali je podcrtao da će ona biti poticajna i znatno ispod tržišne cijene.

Ekapija.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti