19.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Pogledajte kako napreduju radovi na gradnji autoputa kroz Tešanj

Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine objavile su danas fotografije koje prikazuju napredak radova na najdužoj ugovorenoj dionici autoputa do sada. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 420 miliona eura, a očekuje se da će biti završen u narednih 30 mjeseci.

Autoceste FbIH

Dionica autoputa prolazi kroz gusto naseljena područja općina Tešanj, Maglaj i Žepče, na kojoj će biti izgrađeno oko 40 različitih objekata. Među ključnim građevinama su nasip s 4,5 miliona kubnih metara zemljanog materijala i tunel “Crni vrh” dug dva kilometra.

Autoceste FbIH

Kako je ranije naveo Mehmet Orhan Bati, predstavnik izvođača radova Cengiz Insaat AS, radi se o izuzetno zahtjevnoj dionici te da su moguće poteškoće očekivane. Ipak, vjeruje se kako će uz saradnju s lokalnim vlastima, investitorom i nadzorom, sve prepreke biti prevaziđene kako bi se posao okončao u predviđenom roku.

Autoceste FbIH

Kako bi se sačuvala lokalna infrastruktura, planirana je i gradnja internih saobraćajnica. Ukupni troškovi gradnje ove dionice autoputa procjenjuju se na oko 850 miliona maraka, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke.

Autoceste FbIH

Fotografije koje su objavljene danas svjedoče o kontinuiranom napretku radova na ovoj važnoj infrastrukturnoj investiciji, koja će značajno doprinijeti razvoju i povezanosti regije, piše ZOS Radio. 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti