Pojavom Kormorana, ugrozen riblji fond na rijeci Usori

Pojavom Kormorana, ugrozen riblji fond na rijeci Usori

218
0
PODIJELI

Svakako neobicno za nase krajeve je pojava ove vrste ptica. Vjerovatno zbog zaledjenih rijeka i jezera u drugim krajevima, novi stanovnici Jelaha i okoline su odlucili da zimu provedu na nasoj Usori.  

Pojavom ove vrste ptica na Usori velikim dijelom je ugrozen riblji fond same rijeke. Kada je rijec o samim pticama, Kormorani pripadaju vrsti nesita, lete brzinom od 60 kilometara na sat, a koristeći vazdušne struje, bez odmora mogu da prelete oko 1.000 kilometara. Rone na dubini od 13 metara.

Love u grupama tako što, lupajući krilima po vodi, istjeruju ribu na površinu. Gnijezde se na dalekom sjeveru, u Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj, a u BiH stižu početkom zime i ostaju do kraja marta.

Nemaju prirodne neprijatelje, a dnevno mogu da pojedu oko pola kilograma ribe.

Evropska zajednica je 1980. godine proglasila kormorane za ugroženu vrstu i uvedena je zabrana lova tih ptica. Međutim, zbog ogromnih šteta koje nanose ribljem fondu i brzog razmnožavanja zabrana je ukinuta 1996. godine.

Nije nam poznato koji je zakon na snazi kod nas u BiH, ali je svakako tema o kojoj bih nasi ribari svakako trebali razmisliti i na neki nacin pokusati da zastite riblji fond koji kako znam godinama uzgajaju.

Jelah.info

NEMA KOMENTARA