22.7 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Policija na mukama: Dječak ubica nestao, pridružio mu se mlađi brat, svi su na nogama

Policija već pet dana traga za V. N. (13), a od jučer mu se u bjekstvu pridružio i mlađi brat Z. N. (11). 

Braća odavno zadaju velike muke institucijama jer su do sada nebrojeno puta pobjegli iz Centra za socijalni rad, gdje su smješteni zbog sumnje da su počinili ubistvo i više od 40 pljački širom Novog Sada. Oni zbog starosne granice nisu krivično odgovorni i ne mogu biti smješteni u ustanovu zatvorenog tipa, pa to obilato koriste.

Stariji V. N. se nakon drugog bijega iz Centra za socijalni rad sa 16-godišnjim prijateljem sumnjiči za još najmanje devet teških krađa i četiri pokušaja teške krađe. Kada je konačno priveden uspio je za manje od 24 sata da pobjegne sa mlađim bratom i od tada mu se gubi svaki trag.

Mlađi brat Z. N. je uhvaćen za Božić i predat Centru za socijalni rad, odakle je pobjegao za manje od 24 sata.

Izvor Blica upoznat sa slučajem braće koji zadaju muke institucijama, policiji i građanima tvrdi da su policiji i Centru za socijalni rad “vezane ruke”.

– Čini se da V. N. pravi više problema od mlađeg brata, jer njega jedva da uspiju da obuzdaju i vrate u Centar za socijalni rad, dok se Z. N. jednom čak dobrovoljno vratio. Nažalost, to dugo nije trajalo i vrlo brzo je ponovo pobjegao. Oni su krivično neodgovorni i ne smiju da budu smješteni u instituciju zatvorenog tipa, a zaposleni u Centru za socijalni rad ni ne stignu vaspitno da djeluju na njih, jer odmah pobjegnu. Zato se sada traži sistemsko rešenje – priča sagovornik Blica.

Nadležne institucije su pokrenule postupak i traže sistemsko rješenje za maloljetne Novosađane Z. N. (13) i V. N. (11) koji su po ko zna koji put pobjegli iz Centra za socijalni rad u Novom Sadu.

To su za Blic potvrdili i nadležni iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, pod čijom jurisdikcijom je i Centar za socijalni rad u Novom Sadu.

– Inspektori socijalne zaštite tražili su informacije o statusu maloljetnika. S obzirom na ranije učinjena djela, a uzimajući u obzir uzrast maloljetnika, nadležni Centar za socijalni rad preduzeo je sve mjere i usluge manje restriktivnog oblika zaštite, ali se istovremeno pristupilo realizaciji smještaja u ustanovu zavodskog tipa – kažu nadležni iz Sekretarijata.

Kako nezvanično saznaje Blic, problematična braća bi trebalo da budu razdvojena i izmještena u drugi Centar za socijalni rad, van Novog Sada.

– Centri za socijalni rad generalno imaju problem sa krivično neodgovornom djecom, a ovo što se dešava u Novom Sadu je zaista kulminiralo, jer dosad nije bilo ovakvih slučajeva. Bilo je bjekstva iz skoro svih ovakvih institucija u Srbiji od kada one postoje, ali se nije dešavalo da ta djeca stalno vrše krivična djela. Problematična braća uvijek nađu način da pobjegnu. I kad su zatvorena vrata smještaja, i kad je zatvorena spoljašnja kapija, oni pobjegnu kroz prozor, preskoče ogradu i ponovo su na ulici – priča izvor upoznat sa slučajem maloljetne braće.

Još od njihovog smještanja u Centar za socijalni rad, nakon što su nasmrt prebili Todora Šunjku (75) u Tovariševu, taj problem je izražen, ali je sada kulminirao.

Izvor: faktor

Povezane vijesti

Najnovije vijesti