15.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Policija pronašla maloljetnika koji je u Živinicama uputio lažnu dojavu o postavljenoj bombi

Policijski službenici pronašli su maloljetu osobu koja je početkom marta u Živinicama uputila lažnu dojavu i postavljenoj bombi. U obavljenim pretresima su pronađeni i dokazi o počinjenju krivičnog djela.

Naime, 7. marta ove godine, Uprava policije MUP-a TK je zaprimila prijavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi u prostorijama Osnovne škole u Šerićima kod Živinica. Pregledom objekta je utvrđeno da je riječ o lažnoj dojavi.

U cilju rasvjetljavanja navedenog događaja, istražitelji Sekora kriminalističke policije su pod nadzorom postupajućeg tužioca, a postupajući po naredbi Općinskog suda u Živinicama, izvršili pretresanje stambenih prostorija, koje koristi osumnjičena osoba.

“Tom prilikom su pronađeni i privremeno odzuzeti tragovi i dokazi važni za krivični postupak. Nakon poduzimanja potrebnih mjera i radnji prijava je rasvijetljena, a kao počinilac krivičnog djela identifikovana je malodobna osoba sa područja Živinica”, navode iz Uprave policije MUP-a TK.

Protiv maloljetne osobe će u narednom periodu Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli biti podnesen izvještaj, zbog postojanja osnova sumnji u počinjenje krivičnog djela zloupotreba znaka za pomoć i opasnost.

S obzirom da je u ranijem periodu zaprimljen veći broj istih ili sličnih prijava, odnosno lažnih dojava o postavljenim ekplozivnim napravama u školama na području Tuzlanskog kantona, a koje su također rasvijetljene i njihovi počinioci identifikovani, Uprava policije MUP-a TK apeluje na učenike i roditelje da je ovakvo ponašanje nedozvoljeno i kažnjivo.

Dodaju da ono predstavlja krivično djelo za koje su maloljetnici krivično odgovorni i da u konačnici završava istragama na štetu počinilaca, piše Klix.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti