18.1 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

Policija upozorava: Nepoznate osobe “kradu” Facebook naloge i varaju građane

Policija Brčko distrikta BiH je u proteklih petnaestak dana zaprimila više prijava građana koje se odnose na neovlašten pristup njihovim Facebook profilima, te njihovu zloupotrebu.

Kako su saopćili iz policije, nepoznate osobe, koristeći njihove profile slali su poruke njihovim Facebook prijateljima tražeći uplate novčanih sredstava putem WesterUniona, MoneyGrama i Xbona.

– Utvrđeno je da su korisnici Facebook profila na prevaru nepoznatim izvršiocima saopćavali šifre za resetovanje njihovih Facebook naloga, te su na takav način izvršioci imali mogućnost da pristupe njihovim profilima, da izmijene pristupne podatke i da vrše zloupotrebe radi sticanja imovinske koristi – navode iz policije.

Također, evidentirano je i više prijava prevara nad privrednim subjektima koji vrše poslovanje uz korištenje elektronske komunikacije putem e-mail poruka.

U ovim slučajevima od nepoznatih osoba dostavljane su e-mail poruke kojim je traženo od primaoca da otvore ponudu iz priloga, čime bi se na računar instalirao zlonamjerni softver koji omogućava napadačima da sa udaljene lokacije preuzmu kontrolu nad računarom i da vrše zloupotrebe radi sticanja imovinske koristi.

– Pozivamo građane da tokom elektronske komunikacije nikome ne daju svoje lične podatke, podatke o pristupnim šiframa, kodovima za resetovanje šifri, da periodično mijenjaju svoje pristupne šifre, da za različite naloge ne koriste iste šifre, da koriste dvostruku autentifikaciju povezivanjem svog telefonskog broja sa korisničkim nalogom. Također, da u podešavanjima naloga provjere na kojim su uređajima logovani i da se izloguju sa svih uređaja koje ne koriste, da u elektronskoj komunikaciji ne daju povjerljive podatke dok se ne uvjere da kontaktiraju sa pravom osobom – saopćeno je iz Policije Distrikta.

Vlasnicima i zaposlenicima firmi iz policije savjetuju da u poslovnoj komunikaciji sa poslovnim partnerima unaprijed dogovore način poslovne komunikacije, da ne otvaraju priloge iz sumnjivih i neuobičajenih e-mail poruka, da lično ili putem telefona verifikuju sa poslovnim partnerima svaku promjenu koja se odnosi na promjene u vezi poslovanja.

– Naročito u slučajevima kada je riječ o uplatama na bankovne račune, da prilikom slanja poruka obrate pažnju na tačnost adresa primaca i pošiljaoca, da računare i računarske sisteme osiguraju instalacijom antivirusnih sfotvera, da antivirusne softvere redovno ažuriraju, te da koriste dodatnu zaštitu u vidu upotrebe vatrozid uređaja (Firewall), kao i licencirane operativne sisteme i softvere koje trebaju redovno ažurirati – dodaje se u saopćenju.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti