22 C
Tešanj
Subota, 22 Juna, 2024

Policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK održao sastanak sa rukovodnim policijskim službenicima

Danas, 23.05.2024. godine, u cilju unapređenja rada i funkcionisanja Uprave policije, te koordiniranja u postupanju organizacionih jedinica, policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-Dobojskog kantona Admir Gazić je održao radni sastanak na kojem su prisustvovali načelnici Sektora uniformisane policije i Sektora kriminalističke policije, načelnici policijskih uprava i komandiri policijskih stanica.

U skladu sa predloženim dnevnim redom, na sastanku je analizirano stanje bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona  za mjesec april 2024. godine, te su prezentirani postignuti rezultati rada. Takođe je analizirano dokumentovanje imovinskih delikata na području Zeničko-dobojskog kantona, te su predložene mjere za poboljšanje stanja kako u ovoj oblasti, tako i u oblasti sigurnosti saobraćaja na putevima u Zeničko-dobojskom kantonu.

Nakon pojedinačnih izlaganja policijskih rukovodilaca, te konkretnih prijedloga za unapređenje stanja sigurnosti u određenim oblastima, razmatrana su i analizirana i druga dešavanja na području Zeničko-dobojskog kantona koja su u nadležnosti Uprave policije.

U uvodnom dijelu sastanku je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova ZDK, Emir Vračo, koji je u svom izlaganju istakao da na dnevnoj osnovi ostvaruje kvalitetnu saradnju sa policijskim komesarom, te da pruža svu potrebnu pomoć i podršku Upravi policije u njenim aktivnostima i  naporima koje ulaže u okviru svojih nadležnosti na unapređenju stanja sigurnosti i stvaranju sigurnog ambijenta za život i rad svih građana Zeničko-dobojskog kantona. Takođe je istakao zadovoljstvo rezultatima koje u svom radu ostvaruju policijske strukture Zeničko-dobojskog kantona, te naglasio da će uz podršku Vlade ZDK nastaviti sa realizacijom projekata sa ciljem unapređenja materijalne i tehničke opremljenosti policije.

U okviru svog izlaganja, komesar Gazić je izjavio da se u smislu analiza i procjena koje se svakodnevno rade na nivou Uprave policije, prati stanje sigurnosti kroz sve predviđene parametre i da su u tom kontekstu intenzivirane određene aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje stanja sigurnosti u onim segmentima gdje rezultati i pokazatelji efikasnosti u radu mogu biti bolji. Posebno se osvrnuo na stanje sigurnosti u oblasti saobraćaja gdje se i pored stalnih pojačanih akcija i povećanja broja lokacija na kojim se vrši kontrola i mjerenje brzine kretanja vozila dešavaju saobraćajne nezgode sa teškim posljedicama. U tom smislu, komesar je naglasio da je samo u mjesecu aprilu represivnim aktivnostima policije ukupno sankcionisano 6727 vozača zbog počinjenih krivičnih djela i prekršaja u saobraćaju, te da je taj podatak pokazatelj pojačanog rada i snažnog represivnog odgovora na nesavjesne vozače i da će se intencija pojačanog sankcionisanja vozača koji svojim vožnjom ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju nastaviti i u narednom periodu.

Takođe je naglasio da od svih rukovodnih policijskih službenika očekuje krajnje ozbiljan i profesionalan pristup u njihovom radu i rukovođenju, kako bi se profesionalnost u postupanju svih policijskih službenika podigla na što veći nivo i kako bi na sve sigurnosne izazove i događaje reagovali brzo, efikasno i zakonito.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti