21.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Politika Tešnja: Mehmedovićeva kandidatura za Načelnika – izazov ili neizbježnost?

Osnivanjem stranke NAPRIJED od strane bivšeg lidera SDA Tešanj, Šemsudina Mehmedovića, i uspostavljanjem povjereništva u SDA Tešanj pod vodstvom Suada Huskića, postoje opravdani razlozi za zabrinutost lokalne javnosti u vezi sa izborom budućeg načelnika.

S obzirom na očekivanja da će se mnogi prominentni članovi i simpatizeri SDA pridružiti novoj stranci, nedostatak takvog prelaska rezultirao je oskudicom kadrova unutar stranke NAPRIJED.

U ovom kontekstu, Mehmedoviću bi ostalo jedino da se kandidira za načelnika kako bi očuvao svoj politički integritet i dao svojoj stranci priliku da preživi izbore. Ovo bi mu omogućilo da eventualnom pobjedom postane značajan politički faktor uoči Općih izbora 2026. godine, slično tome kako su to uradili političari poput Nermina Ogreševića 2008. godine ili nedavno Fuad Kasumović u Zenici.

Međutim, postavlja se ključno pitanje – može li Mehmedović pobijediti na izborima za načelnika, s obzirom na to da se suočava s protivnikom poput Huskića. Prema našim izvorima, izlazak Mehmedovića na izbore može biti rizičan jer bi vjerojatno rezultirao debaklom i mogao označiti kraj njegove dugogodišnje političke karijere. Stoga je odluka o kandidaturi za načelnika Tešnja za Mehmedovića izazovna i nosi značajne političke rizike.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti