27.5 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Poljska preslica djeluje kao fungicid i insekticid – kako je koristiti?

Poljska preslica Equisetum arvense je na pojedinim lokalitetima veoma prisutna i smatra se korovom. Međutim, ova vrsta je izuzetno vrijedna. Koristi se u narodno medicini, ali i kao sredstvo za zaštitu uzgajanih biljaka. Sadrži do pet posto silicijumske kiseline.

U narodu je poznata pod nazivima rasatvić i konjski rep. Treba je razlikovati od močvarne preslice Equisetum palustre koja na vrhu ima “saprofitski cvijet”.

Cijenjen fungicid

Njeno fungicidno djelovanje poznato je od davnina, a pozitivno djelovanje je dokazano u naučnim istraživnjima.

Koristi se za poboljšanje otpornosti biljaka, a svoju primjenjuje našla kod zaštite od kovrdžanja breskve, krastavosti jabuke, hrđe, pepelnice i raznih štetočina.

Pripremite čaj ili rastvor

Raste na vlažnim staništima, kraj puteva, pored šuma, na livadama, pašnjacima, oranicama, voćnjacima, pored željezničkih pruga, na neobrađenom zemljištu – svuda gdje je zemljište dovoljno vlažno tijekom cijele godine, ali uspješno osvaja i suha staništa.

Preslica kao fungicid i insekticid

Protiv hrđe, pepelnice, crvenog voćnog pauka i grinja koristi se čaj za čiju pripremu će nam trebati pola kilograma svježe preslice koju prelijemo sa 5 l vode i ostavimo 24 h. Nakon toga se prokuha, procijedi i razrijedi vodom u omjeru 1:5. Kako bi što bolje prionuo na biljne dijelove, dodaje se malo piva ili mlijeka.

Rastvor od izdanaka

Uzme se 20 dkg osušenih izdanaka preslice i potopi u 10 l vode na pola sata, a zatim se kuha 45 minuta. Poslije toga hladan odvar procijedimo i razblažimo vodom u omjeru 1:10. Dobro se promiješa i opet razblažimo dodavanjem vode u omjeru 1:10. Rastvor se primjenjuje u roku od 24 h, jer poslije gubi efikasnost.

Primjena preslice jača biljke. Djeluje prije otvaranja pupoljaka, ali i na listove koji postaju otporni na infekcije i štetne insekte, kao što su grinje i lisne uši. Koriste se jednom do dva puta sedmično, a primjenjujemo ih u jutarnjim satima.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti