Pomoć za 40 studenata sa tešanjske općine

Pomoć za 40 studenata sa tešanjske općine

105
0
PODIJELI

Već treću godinu akademski obrazovani i ugledni građani porijeklom iz više pasivnih i udaljenih sela tešanjske općine stipendiranjem nastoje pomoći u školovanju učenicima i studentima iz njihovog zavičaja. U posljednje tri godine osobnim sredstvima osigurali su stipendije za 40 studenata.

Na skromnoj svečanosti u Jablanici kod Tešnja uručene su ovogodišnje stipendije. Stotinu maraka mjesečno nije dovoljno za školovanje, ali, kažu studenti, mnogo znači. „Ovo je više moralna, nego novčana pomoć jer mi studenti znamo da neko iz naših mjesnih zajednica misli na nas, o našem daljem razvoju i daljem školovanju”, kaže student Salih Bašić.

Stanovnici Jablanice, Ripne, Čaglića, Karadaglija, Roša i Koprivaca pozdravljaju ovu gestu svojih nekadašnjih sumještana. Ističu da su to ljudi koji su uspjeli u životu, a pri tome nisu zaboravili svoj rodni kraj. Stipendiranje studenata na ovaj način doprinosi realizaciji općinske strategije „Stipendije svima“. „Taj projekt mi smo provodili već četiri godine, a danas smo u prilici da prisustvujemo činu ugledavanja na takav projekat i od jednog lokalnog udruženja“, navodi pomoćnik općinskog načelnika za društvene djelatnosti Tešanj Suad Huskić.

Uz stipendiranje studenata, Udruženje  „Tragovi Crni vrh“ radi i na očuvanje tradicije i kulture, ali i na promociji turističkih potencijala ovog kraja.

NEMA KOMENTARA