26.9 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Pooštrene mjere u Doboju: Oduzimaju auta zbog neplaćenih kazni

Policijska uprava Gradiška privremeno je oduzela 33 putnička vozila zbog višestrukih prekršaja i neplaćenih kazni, a najdrastičniji primjer utvrđen je kod vozača iz Modriče, koji duguje 25.095 KM.

On je u posljednje tri godine počinio 99 prekršaja na području cijele BiH, utvrđeno je na osnovu jedinstvenog sistema policijskih kazni. Od toga je 66 puta upravljao vozilom bez vozačke dozvole.

Gradiška policija je ovog Modričanina zaustavila u okolini Srpca, te oduzela vozilo koje je je koristio kao sredstvo izvršenja prekršaja.

– Vozila su, na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška, a to su opštine Srbac, Laktaši, Kozarska Dubica i Gradiška, oduzeta od višestrukih povratnika u vršenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja – kazao je za Srpskainfo Bojan Škorić, načelnik Policijske uprave Gradiška.

Ističe da je 29 vozila oduzeto u skladu sa članom 61. stav 2. Zakona o prekršajima Republike Srpske, a četiri vozila zbog neposjedovanja saobraćajne dokumentacije o vozilima, koja su potom predata u nadležnost Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Višestruki povratnici

Dejan Trifković, načelnik sektora Saobraćajne policije pojašnjava da su ova vozila oduzeta od višestrukih povratnika u vršenju prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. To su upravljanje vozilom prije sticanja prava na upravljanje, neregistrovanim vozilom, upravljanje pod dejstvom alkohola.

– Takođe, uvidom u registar novčanih kazni i prekršajnih evidencija za navedena lica, utvrđeno je da su u momentu oduzimanja vozila imala neizmirene obaveze zbog ranije počinjenih prekršaja u rasponu od 1.400 KM do već pomenutih 25.095 KM, koliko je iznosio najveći dug. To navodi na zaključak da prethodno izrečene novčane kazne nisu imale preventivni uticaj na ove osobe, te su nastavili činjenje prekršaja i ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja – kazao je Trifković.

Od ukupnog broja oduzetih vozila dva su nakon okončanja prekršajnog postupka vraćena vlasnicima, a za preostalih 27 vozila, koji su smještena u depozitu Policijske stanice Gradiška, čeka se okončanje prekršajnog postupka.

Oduzeta vozila su uglavnom starije proizvodnje, tehnički neispravna, od kojih je samo šest registrovano, dok su 23 vozila neregistrovana.

Alkoholizam

Takođe, od ukupnog broja oduzetih vozila, u 13 slučajeva vozilima su upravljale osobe koje nisu njihovi vlasnici.

– Ovi podaci do kojih smo došli pojačanom kontrolom učesnika u saobraćaju na širem području su alarmantni. To je problem kojim se mora pozabaviti cijela društvena zajednica, ne samo policija, jer se našim cestama kreću tehnički neispravna vozila, njima upravljaju osobe bez vozačke dozvole ili pod uticajem alkohola – ukazuje Bojan Škorić na problem, čijim rješavanjem se moraju hitno pozabaviti i druge društvene strukture na lokalnom, republičkom i državnom nivou.

Najefikasniji metod je, osim kazni, oduzimanje vozila.

– Ta mjera će sačuvati živote ostalih učesnika u saobraćaju, ali i prestupnika, osoba koje čine prekršaje – smatra Škorić.

U Policijskoj upravi Gradiška navode da će njihove organizacione jedinice u Gornjim Podgradcima, Novoj Topoli, Srpcu i Gradiški nastaviti intenzivnu kontrolu u saobraćaju kako bi unaprijedili bezbjednost vozača i drugih učesnika.

Statistika

U januaru ove godine na području PU Gradiška dogodilo se 35 saobraćajnih nezgoda, konstatovano je na konferenciji za medije ove Uprave. To je za 20 odsto manje u poređenju sa istim periodom prošle godine. I drugi pokazatelji, broj poginulih i povrijeđenih, povoljniji su nego prethodne godine.

Ipak, situacija je sasvim drugačija u sferi prekršaja u saobraćaju. U januaru 2021. godine evidentirano je 1.510 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, što je za dvije trećine više u odnosu na isti period prethodne godine, kada su evidentirana 603 prekršaja. Iz saobraćaja je isključeno 126 vozača, što je takođe tri puta više nego prošlogodišnjeg januara. Među njima su 94 vozača koji su upravljali vozilom pod uticajem alkohola.

Izvor: Srpskainfo

Povezane vijesti

Najnovije vijesti