4.2 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Poprikuše – Medakovo: 340 miliona eura za izgradnju dionice na Koridoru 5c

Ugovor o zajmu u vrijednosti 340 miliona eura namijenjenih za izgradnju autoceste na dionici Poprikuše – Medakovo na Koridoru 5c potpisali su zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon potpisivanja sporazuma Bevanda je naglasio važnost ugovora ne samo za područje Federacije BiH, već i njegov državni i regionalni značaj u izgradnji moderne infrastrukture, povećanja sigurnosti i kapaciteta autoceste.

Svaki projekt koji se odnosi na izgradnju autoceste na Koridoru 5c je iznimno važan, a svaki kilometar je naš novi korak ka Europi. Zato ovaj ugovor, osim financijske vrijednosti, ima pozitivan efekt za naše građane koji će zahvaljujući ovim sredstvima imati 35 kilometara nove autoceste na dionici Poprikuše – Medakovo”, istaknuo je Bevanda.

Dodao je da je ovo značajan ugovor i za građevinske kompanije i njihov angažman na dionici dugoj oko 35 kilometara na autocesti Panevropskog Koridora 5c koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem.

Prema riječima Bevande ukupna vrijednost projekta na ovom dijelu Koridora 5c procijenjena je na 391 milion eura od čega je 340 miliona eura kredit EIB-a, a iz vlastitih sredstava i drugih izvora bit će osiguran 51 milion eura.

“Alokacija kredita je na Federaciji BiH, a implementator Projekta je JP Autoceste Federacije BiH. Uvjeti kredita su povoljni uz rok otplate 25 godina, uključujući grejs period od šest godina“, istaknuo je Bevanda.

Zahvalio se predstavnicima EIB-a, ali i Delegaciji EU u BiH koji su surađivali na ovom projektu tokom pregovora i ostalih procedura kako bi se na zajedničko zadovoljstvo postigli najbolji uvjeti za finansiranje izgradnje još jedne važne dionice autoceste na koridoru 5c.

Klix.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti