20.1 C
Tešanj
Srijeda, 19 Juna, 2024

Poraz društva: Javna kuhinja za bebe udvostručila broj korisnika

Javna kuhinja za bebe koju je prije dvije godine osnovalo Udruženje “Obraduj nekoga” iz Bratunca udvostručila je broj svojih redovnih korisnika, kojih sada ima 60.

“Mi smo prošle godine imali 30 redovnih korisnika, međutim ove godine se taj broj udvostručio. Godina koju za nekoliko dana ostavljamo iza nas bila je veoma teška i izazovna za sve, posebno za roditelje koji su nam se obratili da im pomognemo da obezbijede hranu za svoju djecu”, kazala je ovo za “Nezavisne novine” Aida Sadiković Mehonić, osnivačica Udruženja “Obraduj nekoga” iz Bratunca, koje je otvorilo prvu javnu kuhinju za bebe.

Prema njenim riječima, oni, pored redovnih korisnika, imaju i 65 povremenih korisnika, koje snabdijevaju onda kad imaju određene zalihe namirnica za bebe, a kako dodaje, kada sve sabere, oni ukupno imaju oko 125 beba kojima je potreban ovakav vid pomoći.

“Bebe koje su naši redovni korisnici su u veoma teškom materijalnom stanju, dok su bebe koje su povremeni korisnici na takozvanim listama čekanja, kazala je Sadiković Mehonićeva te dodala da je veliki broj građana čuo za njih i da zbog toga svakim danom imaju sve više pomoći dobrih ljudi.

“S obzirom na to da se već pročulo za našu kuhinju, evidentno je da imamo povećan broj korisnika, ali samim tim imamo i veći broj donacija, jer naši građani su otvorenog srca i uvijek su tu da pomognu svima, a posebno onim najmlađima”, kazala je Sadiković Mehonićeva i dodala da njihov rad takođe pomažu i društveno odgovorne kompanije.

“Mnogo pomoći dobijamo od društveno odgovornih kompanija širom Bosne i Hercegovine koje nam redovno doniraju potrebne stvari”, kazala je Sadiković Mehonićeva.

Kako je rekla, mališani mogu biti korisnici ove kuhinje dok god nose pelene i jedu kašice, to jest do dvije i po godine, ali kako kaže, ukoliko su zbog zdravstvenih razloga potrebne pelene, doniraju ih i nakon što dijete napuni dvije i po godine.

“Mi smo prva kuhinja otvorena u opštini Bratunac, ali i za stanovnike Srebrenice, Milića i okolnih sela”, kazali je Sadiković Mehonićeva.

Kako ističe, bebe mogu biti korisnice ove javne kuhinje od trenutka rođenja, a bebe koje ne doje dobijaju adaptiranu mliječnu formulu.

“Bebe koje imaju više od godinu dana, a ne doje, dobijaju kravlje mlijeko i ostatak obroka, a jednom mjesečno sve bebe dobijaju paket pelena, kao i kozmetički set”, navela je Sadiković Mehonićeva.

Naime, pored hrane, pelena i kozmetičkih setova koje bebe redovno dobiju u ovoj kuhinji, za njih postoji i besplatan beby shop.

“S obzirom na to da imamo i beby shop, naše bebe mogu da dobiju i odijelo koje je potrebno za njih, jer je mnogima ono i te kako potrebno”, kazala je Sadiković Mehonićeva te dodala da su korisnici većinom samohrane majke, radno nesposobni roditelji, korisnici Centra za socijalni rad Bratunac, višečlane porodice bez riješenog stambenog pitanja.

Kako je rekla, ono što je ovoj kuhinji najpotrebnije pred novogodišnje praznike su kozmetički i higijenski preparati za djecu.

“Sada su nam potrebni ovi paketi, odnosno pelene, vlažne maramice, kremice i puderi za bebe, kao i šamponi”, kazala je Sadiković Mehonićeva.

Izvor: nezavisne.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti