21.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Porezna uprava FBiH provela 284 inspekcijska nadzora, zapečaćeno 10 objekata

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u jučerašnja 284 inspekcijska nadzora u građevinskoj, ugostiteljskoj, trgovinskoj, pekarskoj i drugim uslužnim djelatnostima, zatekli su 84 radnika “na crno”, četiri objekta bez nadležnog odobrenja za rad, tri porezna obveznika bez fiskalnog uređaja i 56 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, saopćeno je iz ove uprave.

Zbog utvrđenih nepravilnosti je zapečaćeno deset objekata i uručena 93 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 349.500 KM.

U dva slučaja su inspekcijski nadzori završeni uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Porezna uprava poziva sudove da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi imale brži i veći preventivni učinak.  Sankcija koja se brzo izriče, i kad je manja, ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena.

Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona.

“Budite partner Porezne uprave u poštivanju poreznih propisa i smanjenju sive ekonomije”, navela je Porezna uprava u saopćenju.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da ih što prije podnesu i provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023 te da plate javne prihode.

Također, porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozvani su da to urade što prije.

Porezna uprava poziva obveznike koji elektronski podnose njihove porezne prijave da elektronski vrše uvid u svoje sintetičke i analitičke porezne kartice i provjere svoja zaduženja i uplate javnih prihoda, za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH.

Korištenjem ove usluge bit će sigurni jesu li njihova zaduženja i uplate tačne, racionalizirat će svoje poslovanje, olakšati i ubrzati komunikaciju s Poreznom upravom i omogućiti brže izdavanje uvjerenja o plaćenim obavezama, navedeno je također.

Pristup ovoj usluzi možete izvršiti na linku.

Uputstvo za pristup svojoj kartici je na linku.

Porezna uprava Federacije BiH poziva građane da putem portala izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu nacrno te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno putem na kontaktima navedenim na web stranici.

Izvor: Akta

Povezane vijesti

Najnovije vijesti