20 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Posao dobilo 57 bivših boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih

U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona u Zenici danas su potpisani Ugovori o zapošljavanju pripadnika boračke populacije čime je 57 osoba dobilo posao na minimalno 24 mjeseca.

Današnje potpisivanje ugovora jedinstven je primjer u Federaciji Bosne i Hercegovine, ujedno i ZDK koji ima oko 67.000 nezaposlenih osoba od čega je oko 12.000 pripadnika boračke populacije.

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković je kazao kako je ovaj projekat realiziran sa ciljem da postane tradicija.

“Potpisivanje Ugovora za zapošljavanje pripadnika boračkih populacija sa privrednicima obavezuje poslodavce da najmanje 24 mjeseca današnjim potpisnicima osigura posao. Danas su posao dobili djeca šehida, poginulih boraca, demobilisani borci, ratni vojni invalidi i svi drugi koji spadaju u boračku kategoriju”, kazao je Čolaković.

Tokom provedbe projekta stiglo je 57 validnih aplikacija i sve su prihvaćene, dok je mali broj njih odbijen zbog nedostataka u procesu papirologije.

“Nažalost, ovo je prvi konkurs na nivou Federacije BiH, volio bih da sam nastavio s ovim, ali nažalost nisam. Nadam se da će ih u narednom periodu biti još i u ZDK, ali i u drugim kantonima”, dodao je Čolaković.

Sadmir Omerčić iz Doboj-juga danas je potpisao ugovor nakon deset mjeseci bez posla.

“Ovo je bila prilika da putem javnog konkursa regulišem svoj radni status. Ja bih se zahvalio prvo Euro-oniksu, firmi iz Tešnja koja je i podržala zapošljavanje boračke populacije, odnosno zaposlili nas četvero. Kao povratnik nisam mogao naći stalni posao i moram reći da je ovaj projekat zaista vrijedan”, kazao je Omerčić.

Za ovaj projekat bit će izdvojeno više od 500.000 KM. Za pripadnike bez više stručne spremne osigurano je 6.000 KM, dok će pripadnici sa VSS u 24 mjeseca dobiti 7.200 KM.

Premijer ZDK Miralem Galijašević je istakao kako današnje potpisivanje Ugovora znači novi početak zapošljavanja boračkih populacija te da je nezaposlenost najveći problem u BiH koji se mora sistemski rješavati.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti