13.5 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

Posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke Usori

Danas je, u okviru radne posjete BiH, na prostoru općine Usora boravio predsjednik Hrvatskog sabora g-din Josip Leko i bivši ministar financija RH Ivan Šuker.

Nakon prigodnog dočeka koji su upriličile članovi KUD “Izvor” Žabljak Usora, održan je sastanak sa načelnikom Opčine Usora g-dinom Ilijom Nikićem i njegovim saradnicima.

– Ni jedna općina u BiH nije izvan BiH. Tako i Općina Usora, rekao je Josip Leko. Ovo je jedna vrlo specifična i posebna općina koja je relativno mlada i ima jedno jedno posebno obilježje, što nije često u BiH a to je da u njoj živi pretežno hrvatski živalj. Na sastanku sam saznao da imaju izuzetno osmišljene planove za osiguranje života na ovom području i nude privredne zone, uređena zemljišta, pogodnosti i privilegije onima koji bi ulagali ovdje, bez obzira da li je riječ o tvrtkama iz Hrvatske ili drugih zemlja.

Leko ističe da se odnosi RH i BH razvijaju na dobrim i zdravim temeljima što će svakako pospiješiti dalju suradnju sa općinama poput Općine Usora.

– Sve što se generalno tiče hrvatskog naroda u BiH je kod nas uvijek na dnevnom redu. Nakon posjete Sarajevu te općinama kao što su Vareš, Žepče i Usora mogu reći da u Sarajevo treba doći da bi razumjeli BiH a u ove krajeve da bi vjerovali u BiH. Sve ove pomenute općine su optimistične priče.

– Ovo je veoma značajna posjeta za nas, rekao je Nikić, govorili smo o mnogim problemima koji nas muče sa g-dinom Lekom a ponajviše o privredi i u tom pogledu očekujemo najkonkretniju pomoć od strane Republike Hrvatske. Ono što mi konkretno možemo ponuditi su svi preduvjeti tvrtkama iz Hrvatske koje žele otvoriti svoje pogone. Imamo uređene privredne zone a na njima je da izgrade svoje proizvodne kapacitete. Na taj način će nam pomoći sa našim najvećim problemom. Pomoći će ljude na ovim prostorima i, nadamo se, pomoći spriječiti iseljavanje usorskih Hrvata.

Problem konzularnog RH u Usori je također bio tema današnjeg sastanka. Konzulat RH u Usori trenutno radi samo jedan dan u mjesecu.

– Želimo da konzulat radi kao nekada. AKo ne, onda barem da se što više poveća broj njegovih radnih dana, rekao je načelnik Nikić.

Posjeta delegacije RH je nastavljena posjetom Župnom uredu i i Župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog.

Antena Radio/Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti