22 C
Tešanj
Subota, 22 Juna, 2024

Poslanici na nivou BiH na sljedećoj sjednici razmatraju isplatu “plata u koverti”

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nakon što je odbio hitni postpuak, prihvatio je skraćeni postupak za razmatranje izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH kojim se omogućuje isplata plata u gotovini i mimo banke.

O izmjenama ovog Zakona koje je predložio Predrag Kožul, poslanik HDZ-a raspravljaće se na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma.

“Ministarstvo finansija i trezora osigurava gotovinu za isplatu plata i drugih primanja zaposlenika kojima se ista iz objektivnih okolnosti ne može izvršiti putem tekućeg računa, te za isplatu troškova službenih putovanja i ostalih sitnih materijalnih troškova. Gotovina se podiže na temelju dostavljenog mjesečnog plana, utvrđenog sedmično, potrebne gotovine i poslebnog zahtjeva sa specifikiacijom planiranih isplata. Budžetski korisnik dužan je donijeti interni akt kojim određuje visinu blagajničkog maksimuma, način korištenja i odgovornost za materijalno i fizičko osiguranje gotovine, ako ih nije ranije dostavio Minsitarstvu finansija i trezora. Ministarstvo finansija i trezora daje saglasnost na interni akt o blagajničkom maksimumu budžetskog korisnika, zavisno o opsegu i specifičnosti djelatnosti koju obavlja budžetski korisnik”, navedeno je u prijedlogu izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH.

Iako nije eksplicitino navedeno, sigurno je da su izmjene ovog zakona predložene kako bi oni koji su pod američkim sankcijama, a kojima su banke ugasile račune, mogli primati platu. Među sanckionisanima je i Marinko Čavara, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Kožulov stranački kolega, pišu Nezavisne novine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti