18.8 C
Tešanj
Subota, 3 Juna, 2023

Poslodavci u BiH siromašniji od radnika. Jednokratnu pomoć isplaćuju na rate

Članove Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH čine vlasnici i direktori 18 firmi iz FBiH i tri udruženja. Samo prošle godine ove firme i udruženja imale su dobit veću od 100 miliona maraka

Nakon što su godinama kao izgovor za male plate navodili ogromne parafiskalne namete, poslodavci iz FBiH od Vlade Federacije dobili su priliku, oslobođenu od poreza, da pomognu svoje ionako potplaćene radnike sa jednokratnom finansijskom pomoći u iznosu do 1.080 KM.

“Loš i jeftin predizborni potez” reći će iz Udruženja poslodavaca FBiH, da bi zatim Upravni odbor ovog udruženja od Vlade FBiH zatražio da jednokratnu pomoć isplaćuju na rate – po 100 maraka ili koliko ko može na šest do osam mjeseci, piše Žurnal.

Članove Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH čine vlasnici i direktori 18 firmi iz FBiH i tri udruženja. Samo prošle godine ove firme i udruženja imale su dobit veću od 100 miliona maraka. Većina ovih firmi redovno dobijaju poslove i subvencije iz budžeta javnih institucija i preduzeća.

Bez obzira na to, predsjednik ovog udruženja Adnan Smailbegović smatra da je malo onih koji će moći odmah isplatiti po 1.080 KM svojim zaposlenima.

Ko su “siromašni” poslodavci u FBiH?

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović predstavnik je firme Prevent BH u ovom udruženju. Prevent BH, sada Prevent CEE prošlu godinu završio je sa 214 miliona prihoda, 5,7 miliona dobiti i 23 radnika.

Adnan Smailbegović je i suvlasnik firme Wood Team koja je prošle godine imala 31 milion prihoda, više od 4 miliona maraka dobiti i 320 zaposlenih radnika.

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

59,101FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti