17 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

Postignut dogovor: Proizvođačima pšenice u FBiH – 2,5 miliona KM

Dva i po miliona maraka, kao podrška proizvođačima pšenice kojima su uslijed vremenskih neprilika stradali usjevi i kojima je smanjen prinos, bit će isplaćeno poljoprivrednicima u Federaciji BiH najdalje za mjesec i po dana. 

Dogovoreno je ovo danas u Sarajevu na sastanku poljoprivrednika s federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemalom Hrnjićem, potvrdio je za Agroklub, Perica Marošević, predstavnik poljoprivrednika iz Orašja.

400 KM/ha pšenice

“Otprilike je riječ o 6.000 hektara, odnosno pomoći od oko 400 maraka po hektaru”, rekao je Marošević.

Podsjetimo, poljoprivrednici su zbog kašnjenja poticaja prošle sedmice blokirali put Orašje-Tuzla, te granični prijelaz prema Hrvatskoj, a tom prilikom je i ministar Hrnjić išao na sastanak u Posavinu, nakon čega su protesti prekinuti.

S protesta poljoprivrednika u Orašju

Osim podrške za pšenicu, poljoprivrednici su tada u svojim zahtjevima, pored ostalog, tražili i isplatu dospjelih poticaja, kao i dozvolu za kretanje zdravih svinja u područjima zaraženim afričkom svinjskom kugom.

Jesenja sjetva

S ministrom su tada tražili i razgovor o eventualnoj pomoći oko jesenje sjetve.

“Jedino što danas na neki način nismo riješili je ta jesenja sjetva, ali o tome ćemo razgovarati na narednom sastanku koji je planiran za desetak dana u Odžak, gdje će ponovo doći i ministar Hrnjić”, potvrdio nam je Marošević.

Što se tiče ostalih zahtjeva, kako je rekao, sve je u proceduri rješavanja te su zadovoljni današnjim sastankom tako da s poljoprivrednom mehanizacijom više neće izlaziti na cestu.

Izvor: agroklub.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti