5.3 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Pošto u BiH nema radnika, očekuje se njihov dolazak iz Bangladeša, Indije i Nepala

Republici Srpskoj nedostaje radne snage u oblasti građevinarstva, poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma, a očekuje se dolazak radnika iz Bangladeša, Indije i Nepala na domaće tržište, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

On je naglasio da će domaće kompanije na ovaj način imati priliku i da ispitaju tržište i da nauče kako da rade sa stranom radnom snagom.

Trivić je naveo da je ranijim zahtjevom Srpska tražila 600 radnih dozvola za zapošljavanje stranaca, što je malo s obzirom na potrebe domaćeg tržišta.

– Zavod za zapošljavanje povećao je kvotu radnih dozvola za 2022. godinu na 1.400, a na godišnjem nivou bilo bi potrebno još 400 radnih dozvola – dodao je Trivić.

Narodna skupština Republike Srpske je u junu po hitnom postupku usvojila izmjene Zakona o zapošljavanju stranih državljana i lica bez državljanstva, prema kojima će stranci u Srpskoj imati pojednostavljenu proceduru na pitanju zapošljavanja, a nadležne institucije moraće u roku od 15 dana odlučivati da li su ispunjeni svi uslovi za dobijanje radne dozvole.

crna-hronika

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti