7.8 C
Tešanj
Srijeda, 21 Februara, 2024

Potpisan ugovor o izradi projekta za čvorište ‘Johovac’ i tunel ‘Putnikovo brdo 2’

Danas je potpisan ugovor o izradi glavnog projekta izgradnje Interregionalnog čvorišta “Johovac” i tunela “Putnikovo brdo 2”, a koji je procijenjen na 1.481.000 KM.

Ugovor, za čiju izradu je predviđeno 12 mjeseci, potpisali su ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić i direktor “TZI inženjering” iz Sarajeva Zoran Trobok.

Potpisivanju su prisustvovali potpredsjednik RS-a Enes Suljkanović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, direktor “Autoceste” Federacije BiH Ensad Karić, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnika općine Usora Ilija Nikić i Samira Memagić, izaslanice načelnice Doboj Juga Jasminke Begić.

Sredstva za finansiranje troškova izrade glavnog projekta obezbijedilo je Vijeće ministara BiH. Interregionalno čvorište “Johovac” biće izgrađeno na području općine Doboj i povezivaće autocestu na Koridoru “Vc” i autocestu Doboj–Banja Luka, koja je u poodmakloj fazi izgradnje.

autoput koridor_5cČvorište “Johovac” je predviđeno u tri razine, tako da neće biti bitnijeg smanjenja brzine pri usmjeravanju vozila u bilo kojem pravcu.

U idejnom projektu čvorišta “Johovac” predviđena su četiri mosta dužine 430, 544, 65 i 20 metara. Imat će suvremenu rasvjetu i odgovarajuću prometnu signalizaciju i biti će pejzažno uklopljeno u okolni izgled terena.

Hadžić je rekao novinarima da se realizacijom ovog ugovora zatvara dionica od rijeke Save do federalne općine Doboj Jug.

Tunel “Putnikovo brdo” dug je 680 metara, pri čemu je 83% tunela na teritoriji Republike Srpske, a 17% na teritoriji Federacije BiH, odnosno grada Doboj i Usora.

Glavni projekt tunela, u smislu nadležnosti za izgradnju, tretira se kao zajednička investicija Republike Srpske i FBiH.

autoput2Ministar Hadžić je rekao da će poslije realizacije ovog ugovora BiH imati potpuno završene glavne projekte od sjeverne granice s Hrvatskom do Doboj Juga.

Hadžić očekuje da će do 2020. godine Sarajevo biti spojeno sa sjeverom BiH, kao i Doboj sa Banja Lukom, te dijelovi do Gradiške.

On je istakao da je do danas u promet pušteno oko 47 kilometara trase autoputa na Koridoru “Pet ce”, i to srednjeg dijela autoputa na dionici Sarajevo – Zenica. U izgradnji je još oko 55 kilometara.

– Do kraja 2014. godine planiramo izgraditi 102 kilometara autoputa. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je naručilo glavne projekte za 130 kilometara autocesta. Kao nadležno ministarstvo želimo aktivno učestvovati u ekonomskom oporavku BiH – istakao je Hadžić.

On je naveo da je BiH kada je riječ o mostu na Savi svoj posao završila prije godinu dana i da su “oči uprte” u Hrvatsku.

– BiH ima obezbijeđena sredstva za ovaj most dok Hrvatska pokušava da izdejstvuje finansijska sredstva od međunarodnih investicijskih institucija – izjavio je Hadžić.

On je izjavio da nema zvaničnu informaciju o povlačenju ERB-a sa projekta “Svilaj”, te istakao da je za BiH važno da bilo koja međunarodna finansijska institucija isprati obaveze Hrvatske.

– Mi smo taoci odnosa međunarodnih institucija – objasnio je Hadžić.

Direktor “TZI inženjering” Zoran Trobok naveo ja da konzorcijum za izradu glavnog projekta, osim njegove firme, čini i preduzeće “IG” iz Banja luke.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, izjavio je danas da će čvorište “Johovac”, koje će biti građeno u okviru Koridora “Pet ce”, biti jedno od najvažnijih s obzirom na frekvenciju vozila na tom dijelu.

Čubrilović je rekao da je današnje potpisivanje ugovora o izradi glavnog projekta izgradnje Interregionalnog čvorišta “Johovac” i tunela “Putnikovo brdo 2” nastavak realizacije izgradnje mreže autocesta.

On je naveo da dodatni izazov predstavlja to što petlja direktno ulazi u tunel.

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da je izgradnja tunela “Putnikovo brdo 2” specifična, jer kroz njega prolazi međuentitetska granica.

On je naveo da će objekti na ovoj dionici biti građeni u obliku javno-privatnog partnerstava, te da se tenderska procedura privodi kraju.

– Dinamika izgradnje dionica autoputa ide utvrđenim rokom, prošlog tjedna potpisan je ugovor sa izvođačima za izgradnju dionice od Prnjavora do Banja Luke, koji će za 28 dana biti uvedeni u posao – izjavio je Topić.

/Nezavisne novine/

Povezane vijesti

Najnovije vijesti