16.2 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Potražnja za bh. malinama u porastu, otkupna cijena od 8 do 12 KM

Predsjednik Organizacionog odbora “Dani maline” Sejad Herceg kazao je kako se otkupna cijena maline ove godine kreće od 8 do 12 KM, da su proizvođači maline zadovoljni trenutnim cijenama, te da se interes za ovu vrstu proizvodnje značajno povećava

U Novom Travniku danas je otvoren 16. međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline”.

Dvodnevni događaj okupio je uzgajivače maline, ljekovitog i začinskog bilja, te ostalih proizvoda iz organskog uzgoja, kao i predstavnike različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Organizacionog odbora “Dani maline” Sejad Herceg kazao je kako se otkupna cijena maline ove godine kreće od 8 do 12 KM, da su proizvođači maline zadovoljni trenutnim cijenama, te da se interes za ovu vrstu proizvodnje značajno povećava.

– Kada govorimo o proizvodnji maline i drugih organskih proizvoda treba imati na umu da naša zemlja raspolaže s vrlo kvalitetnim resursima koje naši poljoprivredni proizvođači znaju staviti u funkciju proizvodnje i kreiranja visokokvalitetnih proizvoda. Inputi u proizvodnji su poskupjeli, ali uz podrške koje imamo od nadležnih ministarstava u sektoru malinarstva bilježimo podizanje kvalitete proizvoda koja uz potražnju za ovim proizvodima stvaraju dobre pretpostavke za dalji razvoj – kazao je Herceg.

Tokom prvog dana sajma održan je i okrugli sto o temi “Pčelarstvo i apiterapija kao dio ruralnog zdravstvenog turizma” i “Organsko pčelarstvo”. Pored navedenog, programske aktivnosti ovogodišnjeg sajma usmjerene su ka stvaranju mogućnosti za unapređenje ruralnih područja, zapošljavanje i samozapošljavanje stanovništva kroz različite vidove organske proizvodnje, agroturizma i gastronomije, piše fokus.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti