19.7 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Povrat PDV-a za bebi-opremu i hranu možda već od juna

Moguće je da će roditelji u BiH već od juna naredne godine biti u mogućnosti da dobiju povrat PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

Zasad sve ide glatko jer je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak usvojio inicijativu kojom se od Savjeta ministara BiH traži da u roku od 60 dana pripremi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u radi povrata PDV-a u ovu svrhu.

Dan ranije i Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma usvojila je inicijativu poslanika Mire Pekić i Branislava Borenovića za povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe.

“Zadovoljna sam zbog široke podrške našoj inicijativi i očekujem da će u propisanom roku od 60 dana Savjet ministara, zajedno sa Upravnim odborom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, pristupiti izmjenama Zakona o PDV-u. Nakon toga očekujemo Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i vjerujemo u to da će poslanici opet biti složni – i kad inicijativa dobije zakonski oblik. Poslije usvajanja zakona u Predstavničkom domu očekujemo potvrdu i u Domu naroda”, kaže Pekićeva za “Nezavisne novine”.

A to, dodaje ona, praktično znači da će, kad ova procedura prođe, roditelji djece uzrasta do dvije godine moći da ostvare povrat PDV-a na kupovinu dječje hrane i opreme.

“Vjerujem da sve može da bude gotovo do juna. Ako sve prođe po planu – svrha politike i naših poslaničkih mandata je bar dijelom ostvarena, olakšaćemo bar malo život onima kojima ostavljamo budućnost”, ističe Pekićeva.

I Danijela Knežević, predsjednica Udruženja porodica sa četvoro i više djece Prnjavor, poručuje da bi usvajanje ovakve inicijative pogodovalo za sve porodice sa bebama.

“Troškovi su ogromni i svaka pomoć je dobrodošla. Nadam se da će to biti usvojeno”, rekla je Kneževićeva za “Nezavisne novine”.

U ovoj inicijativi su, podsjetimo, poslanici Pekić i Borenović zatražili povrat PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe, u ukupnom iznosu do 3.000 KM u prve dvije godine uzrasta djeteta.

Zamišljeno je to na način da roditelji, odnosno staratelji, kao kupci ostvare ovo pravo na osnovu pismenog zahtjeva koji se podnosi regionalnoj jedinici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na čijem području imaju prebivalište.

“Gornja granica povrata PDV-a za prvu godinu starosti djeteta je 2.000 KM, a za drugu godinu 1.000 KM. Prilikom podnošenja prvog zahtjeva za povrat PDV-a roditelj, odnosno staratelj, dužan je priložiti dokumente kojima dokazuje da su ispunjeni uslovi propisani zakonom, odnosno podzakonskim aktima. Uz svaki podneseni zahtjev roditelj, odnosno staratelj, dužan je priložiti fiskalne račune koje je izdao prodavac hrane i opreme, kao dokaz o kupovini”, navedeno je u inicijativi, koja je u posjedu “Nezavisnih novina”.

Kako je naglašeno, hranom i opremom za bebe za koju se može ostvariti povrat PDV-a smatraju se: hrana za bebe, pelene, krevetac, kolica, stolica za hranjenje i auto-sjedalica, pišu Nezavisne novine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti