Povrijeđenog niko nije htio da poveze!

Povrijeđenog niko nije htio da poveze!

252
0
PODIJELI

Pokušavali smo pomoći, bilo je tu nekoliko ljudi, među nama i medicinska sestra koja je povrijeđenima vadila jezike iz usta i pokušavala zavojima spriječiti krvarenje. Dvojica radnika bili su bukvalno polomljeni, jedan je mnogo krvario, i njih i nismo smjeli dirati.

Ispričao je ovo za “Nezavisne” Damir Zeković, svjedok stravične nesreće u centru Sarajeva u kojoj su dva radnika poginula kada se obrušio dio skele.

Zeković je dodao da je zvuk koji je prouzrokovao pad skele bio stravičan.

“Čekali smo ekipu Hitne pomoći, a trećem radniku htjeli smo pomoći, zaustavljali smo vozila, ali niko nije htio stati. Tek pošto je došla policija, koja je vrlo brzo, za svaku pohvalu, reagovala, neki ljudi su se zaustavljali automobilima i nudili pomoć”, dodao je Zeković.

U nesreći koja se dogodila u srijedu kasno popodne u ulici Hiseta smrtno su stradali radnici “Famus-gradnje” iz Tešnja, Enes i Razim Halilović, a povrijeđen je Nevzet Halilović, takođe iz Tešnja.

Očevici kažu da je još veća tragedija izbjegnuta zbog toga što je u momentu kada se skela obrušila na cestu tramvaj pun putnika stajao na semaforu udaljenom dvjestotinak metara od nesreće.

Neki od putnika iz tramvaja pokušavali su i pomoći unesrećenima. Pričaju kako je teško bilo i kolima Hitne pomoći da priđu mjestu nesreće jer se veliki broj vozača u automobilima nije želio skloniti, pišu “Nezavisne”

Jedan od očevidaca koji stanuje u zgradi preko puta objekta u izgradnji gdje se desila nesreća kaže da je povrijeđen radnik pokušavao ustati i teturao po ulici, ali da ga niko od vozača nije primio u kola i odvezao u bolnicu.

Juče ujutro u blizini nesreće na gradilištu zatekli smo nekoliko radnika. Kažu da im nije dozvoljeno da govore o nesreći. Dodaju da se mole da njihov kolega, treći stradali, koji se nalazi u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i koji je, kako su obaviješteni, van životne opasnosti, bude dobro.

Povrijeđeni radnik Nevzet Halilović inače ima troje djece, a o njemu se brinu ljekari na Klinici za ortopediju i traumatologiju.

Poginuli Enes i Razim Halilović dugo su radili za firmu “Famus-gradnja”, a njihove kolege kažu da su slovili za dobre radnike. Iza obojice ostalo je po dvoje maloljetne djece.

U srijedu naveče, nakon što je došlo do nesreće, više od 30 vatrogasaca, nekoliko ekipa Hitne pomoći, te veliki broj pripadnika Federalne uprave Civilne zaštite pomagao je pri raščišćavanju terena i izvlačenju unesrećenih.

Danas je okončan uviđaj ove nesreće, koji su obavili policija, tužilaštvo, te sudski vještaci građevinske struke i zaštite na radu.

Alem Hamzić, portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, nije mogao da govori o detaljima istrage koja će se voditi.

Pokušali smo kontaktirati i neke od stalnih sudskih vještaka građevinske struke, ali nam je većina njih rekla da ne bi komentarisali i davali mišljenja o tome, jer nisu bili na uviđaju, te da se u praksi nikada ne iznose ad hok mišljenja, posebno kad su ovakve nesreće u pitanju.

NEMA KOMENTARA