17.6 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Poznati meteorolog poručio da ljeto neće biti ljeto

Proteklih godina u ovo doba klime u autima, stanovima i kancelarijama već su naveliko radile, zemlja je vapila za kišom, a i oni manje hrabriji već su se kupali u moru.

Ova godina je potpuno drukčija. Temperature vazduha na kopnu kreću se oko 15 stepeni Celzijusa, u modi su kišne kabanice i gumene čizme, poplave su ekstremne, sunce na prozorčiću je incidentna situacija, a na kupanje u moru i rijekama niko ni ne pomišlja, piše Jutarnji.hr.

Krunoslav Mikec iz Hidrometeorološkog zavoda Hrvatske najavljuje kako će se vrijeme u posljednjoj trećini maja ipak popraviti. Trebalo bi, kaže, biti toplije uz više sunčanih sati, ali vrijeme se ipak neće stabilizovati.

Do kraja mjeseca trebati računati na mjestimičnu kišu ili pljuskove s grmljavinom koji lokalno mogu biti i izraženiji. Takvo promjenjivo vrijeme nastaviće se i u junu.

Mikec naglašava da je i u dijelu juna malo povećana vjerovatnoća za promjenljivije vrijeme uz češću kišu, posebno sredinom mjeseca kada bi temperatura vazduha mogla biti oko prosječne, pa i malo niža od nje.

Prema njegovim riječima prognostički materijali za duži vremenski rok, 15 do 30 dana, u ovom trenutku ne mogu nam otkriti hoće li se ponoviti ekstremno kišno razdoblje kakvo je bilo oko sredine ovog mjeseca.

Hoće li dugo ljeto biti toplo, vruće, suvo ili promjenjivo, u ovom trenutku Mikec ne može sa sigurnošću reći.

Naime službena sezonska prognoza DHMZ za ovo ljeto bit će izrađena do kraja maja kada budu dostupni svi potrebni prognostički materijali.

Ipak, preliminarni podaci temeljeni na rezultatima numeričkog modela sezonske prognoze Evropskog centra za srednjoročne prognoze vremena iz Readinga (ECMWF) pokazuju veliku vjerovatnoću za iznadprosječnu toplinu tokom ljeta juna, jula i avgusta, pri čemu bi u svakom od tri ljetna mjeseca srednja mjesečna temperatura trebala biti viša od klimatološkog srednjaka.

To znači da bi temperature trebale biti iste ili nešto niže nego prošle godine. Naime, klimatološka sredina računa se na razdoblje od 30 godina, a lanjsko ljeto bilo je iznadprosječno toplo.

Svi koji vole vruća i suha ljeta ne trebaju se prerano radovati.

Naime, preliminarni pokazatelji govore da bi tokom ovog ljeta količina kiše u većini krajeva Hrvatske mogla biti oko prosječne, a u nekim dijelovima zemlje i malo veća od toga. To ipak znači da bi kiše ovog ljeta moglo biti više nego prošlog.

Uz napomenu kako su to za sada preliminarna predviđanja te kako pouzdanost ovakve vrste prognoze nije velika, Mikec ističe da je vjerovatnoća za ostvarenje te prognoze umjerena.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti