17 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

Predložen pritvor za pet osoba: Krivotvorili uvjerenja o nekažnjavanju, diplome, vozačke dozvole, pečate…

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za  pet osoba  zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa  kritvotvorenjem isprava i drugim krivičnim djelima, saopšteno je iz Tužilaštva.

Mjera pritvora je predložena za 58- godišnjeg Mehu Milkunića iz Kalesije, 52-godišnjeg Milorada Popovića iz Bijeljine, 48-godišnjeg Nurdina Jahića iz Tuzle, 49-godišnjeg Branislava Cvjetkovića iz Zvornika i 53-godišnjeg Sadika Suljića iz Sapne.

Milkunić, koji je bio vođa grupe za organizirani kriminal, je uz pomenuta krivična djela, osumnjičen i za krivotvorenje službene isprave i pripremanje krivičnog djela, Popović  i za krivično djelo pripremanje  krivičnog djela, a Cvjetković i Suljić i  za krivično djelo  krivotvorenje službene isprave.

Istraga je otvorena i protiv 54-godišnjeg N.K iz Tuzle zbog produženog krivičnog djela krivotvorenje isprave, ali je nakon ispitivanja osumnjičeni pušten da se brani sa slobode.

“Milkunić je osumnjičen da je u periodu od polovine 2019. do kraja septembra 2023. godine na području Tuzlanskog kantona i Republike Srpske rukovodio grupom za organizirani kriminal,  u kojoj su bili i ostali osumnjičeni sa različitim ulogama u grupi,  radi izrade i nabavke lažnih javnih isprava većem broju osoba  s ciljem da se upotrebljavaju kao prave, a kako bi za sebe i članove grupe sticao protivpravnu imovinsku korist. Tako su  u pomenutom periodu izradili i nabavili različite krivotvorene  javne isprave: uvjerenja o nekažnjavanju, diplome srednjih škola, certifikate o poznavanju stranih jezika, ljekarska uvjerenja, vozačke dozvole, pečate ulaza i izlaza u putnim ispravama i druge javne isprave i na taj način pribavili veću protivpravnu imovinsku korist za sebe”-objasnili su iz Tužilaštva.

Osumnjičeni su lišeni slobode 26. septembra u koordiniranoj operativnoj akciji “Alterego I i II” koju su proveli policijski službenici Državne agencije za istragu i zaštitu  BiH (SIPA), uz saradnju sa MUP-om TK i MUP-om RS-a. Izvršeni su pretresi na više lokacija na području Tuzlanskog kantona i Republike Srpske po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Republičkog javnog tužilaštva RS, uz naredbu Kantonalnog suda u Tuzli. Pretresima i operativnoj akciji su prethodile provjere i istražne radnje koje su trajale duži period.

Protiv njih je donesena naredba o provođenju istrage i ispitani su u Tužilaštvu.

Istraga u ovom predmetu će se nastaviti u narednom periodu.

Izvor: balans.co.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti