0.3 C
Tešanj
Nedjelja, 29 Januara, 2023
spot_img

Presađivanje sobnog bilja u zimskom periodu

Ovo nije vrijeme za presađivanje, ali ipak postoje neki razlozi kada je potrebno intervenisati i obezbjediti novu posudu i supstrat

Od novembra do februara većina sobnih biljaka ima usporen rast i razvoj i tada ih u principu ne treba dirati i presađivati. Najbolji termin za to je početak proljeća kada se one aktiviraju, počinju intenzivni procesi u biljnom tkivu i aktivan rast.

Ipak, postoje slučajevi kada je sasvim opravdano da u zimskom periodu obavite presađivanje. To je povezano s različitim faktorima.

Sama biljka može biti prevelika i sklona je prevrtanju. Korijenov sistem u potpunosti može ispuniti supstrat i nema prostor da se razvija, čak počinje da izlazi kroz otvore za oticanje suvišne vode. Dodatni je problem loša vodopropusnost i prevelika vlažnost i tada se presađivanje obavlja kako bi se spasila biljka.

Supstrat može biti potpuno degradiran, zbijen, sasušen i nije sposoban da primi hranjive materije. Mogu se naseliti pojedine štetočine ili pojaviti bolesti i tada je također neophodno što prije obaviti ovaj zahvat.

Odaberite veću posudu

Birajte posude koje su nešto veće. Uobičajeno je da se za manje promjere do 15 cm odaberu saksije veće za 2 cm, dok se za šire odabiru veće za 4 cm. Potrudite se da za presađivanje nabavite kvalitetan supstrat koji je bogat organskom materijom, ali da sadrži i dio pijeska ili perlita koji obezbjeđuju dobre vodno-vazdušne karakteristike. Neki supstrati sadrže sporootapajuća đubriva i omogućavaju da zaboravite na dodavanje biljnih hraniva sljedeća tri do četiri mjeseca.

Na dno posude stavite drenažni sloj, a zatim sloj supstrata. Sloj drenažnog materijala u velikim saksijama treba da je debeo bar 3 cm.

Kako baratati sa biljkom?

Prije presađivanja je potrebno biljku pripremiti. Neophodno je zaliti bar nekoliko sati ranije, a najbolje uveče.

Biljku držite za bazu, okrenite posudu i lagano tapkajte da se korjenova bala sa zemljom odvoji. Ako ne uspijevate, pljosnatim nožem odvojite supstrat s korijenom od stranice posude.

Položite na dno u novu posudu tako da bude oko 1,5 cm ispod ruba i nadopunite supstrat koji lagano pritisnete. Dobro zalijte vodom sobne temperature, ostavite na svijetlom i toplom mjestu i redovno je kontrolišite, piše Agro klub.

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,401FansLike
288FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti