20.8 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

Pretresi širom BiH: Policija lovi “nargila mafiju” po nalozima Okružnog suda u Doboju

U sklopu operativne akcije „Plug“, na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i opštine Srebrenica SIPA “češlja” stambene i poslovne objekte i pokretne stvari na 17 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, „Nedozvojeno skladištenje robe“, „Krijumčarenje“ i „Zloupotreba službenog položaja“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Do sada je slobode lišeno 12 osoba. Sumnjiče se da su od marta 2023. godine sporazumno djelovala na sticanju protivpravne imovinske koristi. I to nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda na način da su vršili nabavku duhana za nargile u Srbiji. Isti su krijumčarili u BiH. Potom ih nezakonito skladištili na više lokacija i vršili dalju prodaju njima poznatim kupcima.

Pri tome su izbjegavali vršenje obračuna i plaćanja poreskih davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH. A sve u cilju sticanja protivpravne materijalne koristi. Na taj način je nanesena šteta po budžet Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 750.000,00 konvertibilnih maraka.

Prilikom pretresa do sada je otkriveno i privremeno oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, veća količina novca i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Pretresi se vrši po nalozima Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima FUP-a, MUP-a RS, MUP-a KS i MUP-a TK, te UIO BiH.

Pripadnici SIPA su danas, u sklopu operativne akcije „Tragač“, na području Lončara, Donjeg Žabara, Pelagićeva, Čović Polja, Odžaka i Brčko ditrikta Bosne i Hercegovine započeli pretrese stambenih objekata i pokretnih stvari na šest lokacija.

Prilikom pretresa do sada je otkriveno  i privremeno oduzeto oko sedam kilograma zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuana.

Otkriveno je i 12 paketića praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu speed. Pronađeno je i oko 500 grama praškaste materije koja svjiom izgledom asocira na opojnu drogu kokain. Zatim 50 cijelih stabljika zeljaste materije na sušenju koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu.

Zaplijenjen je i novac. Oko 4.500,00 konvertibilnih maraka, 2.065,00 eura i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz počinjena krivičnog djela.

Aktivnosti se provode zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Pretresi se vrši po nalozima Okružnog suda u Doboju a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Doboj. U akciji učestvuju i Granična policija, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS i policija Brčko distrikta.

O konačnom ishodu operativne akcije „Tragač“ javnost će biti informisana naknadno, piše fokus.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti