16.3 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

Prevent FAD Jelah otvara novu fabriku

Fabrika autodijelova iz Jelaha (Prevent FAD Jelah) priprema otvaranje novog proizvodnog pogona za proizvodnju odlivaka koje sada uvozi iz inostranstva.

Pismo namjere koje je svojevremeno upućeno u Zenicu o otvaranju ovog kapaciteta u prostorima nekadašnjeg preduzeća Preporod koje je ostalo u vlasništvu Željezare Zenica nije imalo adekvatnih reakcija pa je danas aktuelizirano u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Polazeći od istine da FAD Jelah želi proširiti i zaokružiti proizvodnju dijelova za automobilsku industriju novim pogonom koji bi otvorio u startu 120 novih radnih mjesta metalske struke, posebno zanimanje za angažovanje na ostvarenju ovog FAD-ovog cilja pokazao je menadžment zeničke Željezare koja je promjenom vlasništva i dolaskom ArcelorMittala ostala sa dijelom nekretnina i sa oko 300 radnika koji su postali višak u procesu privatizacije.

Naime, hale bivšeg Preporoda su vlasništvo Željezare koja ujedno ima i kvalitetne radnike upravo za potrebe posebne vrste posla kakav će biti u novom pogonu. Posredovanjem resornih ministarstava Zeničko-dobojskog kantona, a u skladu sa važećim propisima, bile bi obezbjeđene urbanističke, građevinske i okolinske saglasnosti, a Željezara i FAD bi usaglasili načine privatizacije dijela imovine metalurškog kolektiva. Novi pogon bi tako bio ustrojen u Zenici što je izuzetno važno u vremenu smanjenja broja, posebno proizvodnih radnika.

– Mi u ovaj proces ulazimo bez obzira uspjeli to u Zenici uraditi ili na nekom drugom mjestu. Od nas to traži tržište i posao moramo započeti što prije – kazao je Ćazim Hamzić, generalni menadžer FAD Jelaha.

– Mi moramo osigurati konkurentnost koju smo postigli, a da pri tome ne tražimo nikakve privilegije ni ustupke. Želimo samo da pojačamo svoju proizvodnju i produktivnost na način da ispoštujemo sve propisane norme i propise, od građevinskih i urbanističkih do ekoloških. Raspolažemo svim uslovima da postrojenja FAD-a ožive odavno utihle hale Preporoda. Zanimljivo je da je oprema za taj pogon već mjesecima uskladištena baš u tim prostorima. Ne smijemo dozvoliti da bude angažovana na drugom mjestu. Ovo je naša šansa – rekao je Safet Berbić, direktor Željezare Zenica na otvaranju razgovora o namjerama FAD-a.

Press služba ZDK

Povezane vijesti:

                       – Prevent FAD proslavio 30 godina postojanja

Povezane vijesti

Najnovije vijesti