26.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Priča iz KPZ Zenica: Osuđenici za najteže zločine za šivaćim mašinama

Zatvorenici osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne u Zenici svoje zatvorske dane, umjesto u zatvorskim ćelijama, provode za šivaćim mašinama. Toliko su dobri u tome da taj zatvor već odavno ima pogon šivaonice gdje oni sami šiju zatvorske uniforme.

Zatvorenici oduđeni na višegodišnje zatvorske kazne rade na novim mašinama.

Vrhunske mašine, dobre, u odnosu na prethodne na kojima smo radili na kojima smo mi učili ove su odlične” govori osuđenik Damir Crnjani.

Inače Damiru Crnjaniju Kantonalni sud u Sarajevu je izrekao 33 godine zatvora za svirepo ubistvo svoje tetke Gordane (43), sestre Zorice (21) i tetka Zorana (49) Sitarice, u noći između 14. i 15. jula 2007, u Vodovodskoj ulici 50 u beogradskom naselju Žarkovo. Crnjani je rođake izmasakrirao sjekirom i zapalio benzinom. Danas, osam godina nakon presude sjedi za šivaćom mašinom.

“Imate ljudi koji nemaju nikakvih primanja vani, izdržavaju porodice čak odavde tako da je u svakom slučaju povoljno za svakoga ko radi”, dodaje Crnjani koji šije zatvorske uniforme.

Zatvorenici mogu da zarade 300 KM mjesečno.

Zatvorenik Edhem Meškić koji je takođe uposlenik odjela za šivanje u KPZ Zenica kaže da koliko god zarade doprinesu svojim porodicama.

Inače Edhem Meškić iz Maglaja osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 18 godina, na osnovu priznanja četiri teška krivična djela, uključujući silovanja dvije maloljetne osobe u dužem vremenskom periodu na teritoriji naselja Bočinja, grada Maglaja i Tešnja. Meškić je prethodno priznao da je zloupotrijebio svoj porodični status očuha, u prvom slučaju, a u drugom slučaju svoj status porodičnog prijatelja roditelja maloljetne djevojčice.

Izvor : Edhem Meškić/ Nova BH

Dosta novih zatvorenika želi proći edukaciju i raditi u pogonu ali to nije tako lako, za edukaciju im treba najmanje 3 mjeseca edukacije.

Plan uprave zatvora je da proširi kapacitete i poveća asortiman porizvoda. Ukoliko se planovi ostvare povećati će se broj uposlenika ali i plate zatvorenika.

Zatvorenici šiju većinom zatvorske uniforme, zaštitne maske, plahte.

Pogledajte video: