14.4 C
Tešanj
Srijeda, 7 Juna, 2023

Prihodi od indirektnih poreza veći za 199 miliona KM

Za finansiranje državnih institucija u četiri mjeseca ove godine raspoređen je iznos od 333 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza za četiri mjeseca ove godine iznosili su tri milijarde i 204 miliona KM i veći su za 199 miliona KM ili 6,61 posto u odnosu na isti period prošle godine kada su iznosili tri milijarde i pet miliona KM.

Nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) u četiri mjeseca ove godine privredi vratila 714 miliona KM po osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su dvije milijarde i 489 miliona KM i veći su za 134 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period prošle godine.

Samo u aprilu ove godine prikupljeno je 775 miliona KM indirektnih poreza.

Za finansiranje državnih institucija u četiri mjeseca ove godine raspoređen je iznos od 333 miliona KM. Najveći dio prihoda od indirektnih poreza, kao i sav prikupljen višak prihoda, završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Tako je Federaciji BiH u četiri mjeseca ove godine raspoređeno jedna milijarda i 331 milion KM, Republici Srpskoj 725 miliona KM i Brčko distrktu 74 milion KM.

Iako je UIO prikupila više sredstava od indirektnih poreza u toku ove godine entiteti su dobili manje prihoda u konačnoj raspodjeli zbog činjenica da je vanjski dug entiteta znatno veći u ovoj godini u odnosu na 2022. godinu. Iznosi za otplatu vanjskog duga se odbijaju prije raspodjele prihoda korisnicima.

Pored raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 64,5 miliona KM, Republika Srpska 42,6 miliona KM i Distrikt Brčko 2,1 miliona KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za cestarinu u iznosu od 0,25 KM, saopćeno je iz UIO.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

59,114FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti