10.8 C
Tešanj
Ponedjeljak, 4 Marta, 2024

Prije 31 godinu Bošnjaci 2. maja protjerani iz Doboja, povorka je krenula iz Tešanjke

Neformalna grupa “Putevima spasa i slobode – Doboj”, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Doboj i Mreža mladih MIZ danas su organizovali Marš mira “Doboj 2023”, kao podsjećanje na 31. godišnjicu progona Bošnjaka iz Doboja.

Ovo je peta godina kako se organizuje ovaj marš kojim se podsjeća na progon Bošnjaka iz Doboja koji su početkom mjeseca maja 1992. godine organizovali i počinili tadašnja JNA, srpska vojska, policija i paravojne formacije.

Ranijih godina su Marš mira organizovali članovi grupe “Putevima spasa i slobode Doboj” i Medžlis Islamske zajednice Doboj, a ove godine su u organizaciju uključeni Mreža mladih MIZ Doboj i BZK Preporod Doboj.

U današnjem Maršu je učestvovalo približno 80 učesnika. Pored Dobojlija, sa nama su bili dragi gosti iz Zenice, Kotor Varoši, Sarajeva, Novog Šehera, Tešnja, općina Doboj Jug i Doboj Istok – kazao je Edhem Hrnjadović, koordinator neformalne grupe “Putevima spasa i slobode – Doboj”.

Povorka je krenula iz Tešanjke, a kretala se seoskim putevima prema Doboju, sve do dobojske džamije Selimije, gdje je uprličen prigodan program i večera za učesnike Marša.

Gradska skupština u Doboju je 2015. godine na zahtjev Udruženja ratnih vetarana Branioci Doboja – 2. maj 1992. godine uvrstila ovaj datum u “kalendar obilježavanja značajnih historijskih događaja oslobodilačkih ratova.” S druge strane 2. maja 1992. godine počeo je masovni egzodus nesrpskog stanovništva sa područja Doboja.

Hrnjadović u razgovoru za portal Preporod.info podsjeća da je ovaj datum znakovit na posve drugačiji način, jer je tada je počelo rušenje svih džamija, što je bilo uvod u masovno protjerivanje nesrpskog stanovništva, pljačku i uništavanje njihove imovine, zatvaranje u logore, odvođenje na prinudni rad, premlaćivanje i na kraju ubistva civila.

– Ovaj datum slave kao dan kad su oslobodili Doboj. Ne znam od koga su ga oslobađali, ali 2. maj po svemu svjedoči stradanju Bošnjaka – ističe Hrnjadović.

Navedena činjenica nije uzeta u obzir prilikom usvajanja skupštinske odluke. Nakon takozvane odbrane Doboja su zapaljene su desetine bošnjačkih i hrvatskih kuća, te srušeni svi vjerski objekti Islamske zajednice i Katoličke crkve, piše Preporod.info

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti