14.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 4 Marta, 2024

Prinos pšenice i kvalitet zrna jako loši, kukuruz dobro napreduje

Žetva pšenice na području Brčko distrikta BiH je pri kraju, prinosi su veoma niski, a kvalitet zrna je veoma loš – kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sava“ Selo Brezovo Polje Drago Novaković.

Prema njegovim riječima, prinosi se kreću od 100 do maksimum 400 kilograma po hekatru, dok u prosječnim godinama optimalni prinosi ove kulture iznose od četiri do šest tona po hektaru.

-Prinosi i kvalitet zrna je zaista veoma loš, a na šta su uticali nepovoljni vremenski uslovi, posebno kiša u periodu cvjetanja i vlatanja. Ovo se ne odnosi samo na pšenicu nego i na ostala strna žita – istakao je Novaković.

On kaže da je i cijena veoma niska, mlinovi još ne otkupljuju ovogodišnji rod jer je kvalitet ispod svakog standarda.

-Govori se o cijeni od 25 do 30 maraka za stotinu kilograma i tu poljoprivrednika nema nigdje – kaže Novaković.

Kako je rekao, cijena bi trebala iznositi od 40 do 45 maraka kako bi poljoprivrednik bio “na nuli“ jer za samo tretiranje herbicidima i petsticidima treba oko 45 maraka pored goriva i sjemena.

-Poljoprivrednici su totalno na gubitku, zbog čega će i jesenja sjetva pšenice biti upitna – smatra Novaković.

Kada je u pitanju kukuruz, on se dobro oporavio i u fazi je svilicanja i resanja te u ovoj fazi ne bi bile dobre visoke temperature ili topli vjetar.

-Ako bi se obistinile prognoze koje u narednih sedam dana najavljuju visoke temperature, posebno ako bi to došlo zajedno sa toplim vjetrom, to bi veoma loše uticalo na kukuruz – naglasio je Novaković.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

Najnovije vijesti