17.6 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Pripreme za svečano otvorenje džamije: Sulejmanija u Jelahu

Mjesna zajednica i džemat Jelah se intenzivno pripremaju da 31. augusta prime nekoliko hiljada posjetilaca iz svih krajeva naše zemlje i šire regije, čije se prisustvo očekuje povodom svečanog otvorenja proširene i adaptirane džamije Sulejmanije u ovoj, po svim parametrima razvoja jednoj od najperspektivnijih bh. sredina.

Vahid Festa, predsjednik građevinskog odbora, kaže da je ideja za proširenjem ove džamije nastala prije sedam godina, jer su se Jelah i njegov džemat toliko proširili da se ukazala potreba za većom i boljom džamijom koju su složno i napravili. Ostalo je još da se završi pristupni put i uredi džamijski parking za koji je hanuma hadži Muharema Sejdića uvakufila parcelu od 265 m2 zemlje.

Po programu svečanog otvorenja džamije u Jelahu u četvrtak 29. augusta planirana je večer duhovne muzike u haremu džamije, sutradan iza akšama mevludski program koji će izvesti imami Medžlisa IZ-a Tešanj, a u subotu svečano otvorenje džamije, kao centralni događaj, na kome se očekuje i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Džamija je dobila ime po reisu-l-ulemi rahmetli hadži Sulejmanu ef. Kemuri, koji je svečano otvorio prvu Jelašku džamiju 8. oktobra 1971. Jelašani su davne 1968. počeli graditi svoju džamiju, a odluku da je prošire donijeli su 2006. godine. U želji da trajno ostanu uspomene na prethodnu džamiju, ostavili su joj temelje objekta i minareta i u unutrašnjem dijelu mihrab. Savremeno arhitektonsko rješenje Sulejmanije djelo je Sejada Mehmedagića, arhitekte iz Doboja, dok su jelaške firme Famus-gradnja i Inter sa brojnim jelaškim zanatlijama zaslužne za ovaj lijepi objekat.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti