26.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Pritisak vehabija: Vjernici iz Piljužića odlučili izaći iz okvira IZ-a

Teško je sada reći postoji li, pored mjesne zajednice Piljužići, još ijedan džemat u svijetu u kojem je preskočeno klanjanje dvije džume, u dva petka uzastopno.

Blizu 600 vjernika, koji su pod okriljem ovog tešanjskog džemata u Piljužićima, odlučilo je izaći iz okrilja Islamske zajednice i formirati nezavisni ili, kako kažu, privatni džemat. Mjesni imam, koji se otvoreno suprotstavio vehabijama koje su krenule u osvajanje ovog džemata, našao se na udaru Islamske zajednice, što je bio znak tamošnjim vjernicima da stanu u zaštitu svog hodže.

I to je moguće: već dva petka u Piljužićima nije klanjan džuma-namaz. Mučne scene duboko podijeljenog i zavađenog džemata, svakako, nikome ne služe na čast. Nakon brojnih prijava od Džematskog odbora, koji je raspušten, dosadašnjem imamu Ahmetu Omerbašiću je uručen otkaz.

Većina vjernika u Piljužićima s ovim se ne miri, najavljujući istupanje iz Islamske zajednice i formiranje samostalnog džemata. Mještani ističu kako je ovdje posrijedi politički revanšizam i pokušaj nekih interesnih grupa da u džemat uvedu ispovijedanje islama koje nije u tradiciji bosanskih muslimana, prenosi FTV. I u ovom primjeru iza svega stoji pritisak vehabija i neodlučnost Islamske zajednice da se suoči s tom činjenicom.

„Muftija mi je rekao da ovdje nema vehabija, a ja mu kažem: ‘Muftija hajde sa mnom da ti pokažem gdje im je mjesto, gdje obavljaju te dužnosti’”, kaže hadži Suljo Krličević iz Piljužića. Vjernici u Piljužićima ponovo upozoravaju glavnog imama Fuada ef. Omerbašića na moguće posljedice, insistirajući da dosadašnji imam ostane u džematu.

„Hoćemo da nam on klanja, ako ne može – drugi neće. I mi idemo dalje – do kraja”, poručuju mještani. Teško razumljiva arogantnost Medžlisa Islamske zajednice u Tešnju, evidentno je, nanosi ogromnu štetu ugledu Islamske, ali i lokalne zajednice.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti