21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

Privrednici iz Tešnja protestuju: Blokade boraca nam nanose štetu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dobila je pismo od udruženja privrednika iz općina Tešanj, Usora, Doboj-Jug i Maglaj u kojem upozoravaju na štete koje nastaju u privredi zbog blokade puta M 17 (na lokaciji između Doboja i Karuša).

”Smatramo da ostvarivanje prava dijela boračke populacije na način blokade saobraćajnice blokira i privredne tokove u ZDK. Dio boračke populacije, koji smatra da mu nisu ostvarena zakonom predviđena prava, trebao bi tražiti svoja prava pred nadležnim institucijama, a ne na putnim komunikacijama”, navodi se u pismu.

Zbog šteta koje trpi poslovna zajednica na tim prostorima, privrednici izričito inzistiraju na deblokadi puteva na prostoru ZDK.

”Uvažavajući dinaminku privrednih aktivnosti smatramo da je deblokadu putnih komunikacija potrebno izvršiti u toku dana. U slučaju da se ne izvrši deblokada u toku dana, ovim putem vas obavještavamo da ćemo pokrenuti tužbu protiv nadležnih institucija koje su prema pozitivnim zakonskim propisima, obavezne obezbijediti uvjete za normalno funkcioniranje privrednih subjekata koji uredno plaćaju poreze i druge dadžbine državi”, navode iz udruženja privrednika.

Napominju da je ovaj stav stav nastao na temelju ozbiljnih razgovora između privrednika, te udruženja privrednika iz općina Tešanj, Usora, Doboj-Jug i Maglaj, te da vjeruju da i sva preostala udruženja privrednika na prostoru ZDK i šire, u cijelosti dijele taj stav.

”Pristup privrednika podrazumijeva da se pri svakoj blokadi puteva u budućnosti, a uvažavajući iznesene činjenice, postupi na isti način od institucija ZDK – navodi se u pismu koje su potpisali predsjednici udruženja privrednika Tešanj, Usora, Doboj-Jug i Maglaj”, saopćeno je iz Press službe Vlade ZDK.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti