28.2 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

Procurili detalji iz istrage: Haker iz Tešnja lukavom metodom ispraznio bankovne račune žrtava

Nakon hapšenja Muharema Ustalića (23) hakera iz Tešnja, istražitelji sajber kriminala Federalne uprave policije nastavili su istragu u ovom izuzetno komplikovanom predmetu.

Naime, kako je Dnevnom avazu otkrio izvor blizak istrazi, Ustalić je prema dosadašnjim rezultatima istrage sa računa građana ukrao najmanje 4.000 evra.

Prikupio informacije

Istražitelji smatraju da je šteta koju je Ustalić počinio vlasnicima bankovnih računa znatno veća, odnosno da je ukrao mnogo više novca i trenutno prikupljaju dokaze koji treba da potkrepe ove navode. Ustalić se tereti za krivična dela prevare, krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja i prevaru.

On je prema dosadašnjim saznanjima, a koja je Devnom avazu preneo izvor blizak istrazi koristeći se znanjem i veštinama iz oblasti informacionih tehnologija, u periodu od 2. januara 2018. do 3.januara 2020. godine koristeći tehnike napada na internetu koja je među hakerima poznata kao „socijalni injžinjering“ pribavio podatke sadržane na bankovnim karticama. Radi se o identifikacionim brojevima kartica, CVV broj i podacima o validnosti koje je upotrebljavao tako što je preko interneta vršio „PayPal“ transakcije sa njih na svoje račune.

Socijalni inženjering

Socijalni inženjering je hakerska metoda u kojoj hakeri računaju na lakovernost žrtava te od njih na taj način izvlače osetljive podatke poput lozinki, PIN-ova i slično.

Tu se često radi o lažnim upozorenjima od banaka ili drugih finansijskih institucija, obaveštenja od aukcijskih stranice poput „eBaya“ i lažne poruke prijatelja, radnih kolega ili članova porodice u kojima se traže podaci s kartica.

Podsećamo da je akcija hapšenja Ustalića sprovedena 1. decembra pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Zenici. Istražitelji su prema naredbi Opštinskog suda u Tešnju izvršili pretres kuće i pratećih objekata koje koristi osumnjičeni i oduzeli su predmete koji se dovode u vezu sa krivičnim delom i oni će biti korićeni kao dokaz u krivičnom postupku.

Kako saznajemo istražitelji su oduzeli Ustalićev kompjuter, te ostalu opremu pomoću koje je praznio račune građana čije podatke je krao.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti